Støjberg i usædvanligt angreb på Dansk Folkeparti

På Venstres landsmøde beskylder udlændingeminister Inger Støjberg (V) "vennerne" i Dansk Folkeparti for at føre "falsk" og "uhæderlig" EU-kampagne.

Venstre fortsatte søndag deres landsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg, der fra talerstolen gav Dansk Folkepartis EU-kampagne en overhaling Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det i øjeblikket lidt anstrengte forhold mellem Venstre og Dansk Folkepartis, som er regeringens største støtteparti, bliver næppe bedre med den tale, som udlændingeminister Inger Støjberg (V) netop har holdt på Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter.

Ministeren retter en skarp og særdeles usædvanlig kritik mod DF for at føre en alt andet end en saglig kampagne for at få danskerne til at stemme nej ved den kommende EU-afstemning den 3. december.

»I stedet har de tyet til en skræmmekampagne. Og når jeg siger de, så sigter jeg først og fremmest mine ellers meget gode venner i Folkeparti. Dansk Folkeparti spreder i disse uger falske påstande om, at et ja den 3. december vil betyde, at vores udlændingepolitik fremover skal styres fra Bruxelles,« siger Inger Støjberg og fortsætter:

»Jeg har normalt stor respekt for Dansk Folkeparti. Men jeg har ikke respekt for den kampagne, de her fører frem mod folkeafstemningen. Den er falsk, den er uhæderlig, og den bidrager til at skabe mistillid til det politiske system.«

Ved folkeafstemningen 3. december skal danskerne stemme ja eller nej til, hvorvidt Danmark skal afskaffe det danske retsforbehold og erstatte det med en tilvalgsordning.

Samtidig skal danskerne stemme om tilslutning til 22 såkaldte retsakter. Retsakterne repræsenterer hver især et stykke europæisk retspolitik, som Danmark hidtil på grund af retsforbeholdet ikke har været en del af. Retsakterne handler primært om bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet, herunder menneskehandel, cybercrime og børnemisbrug.

Og det er ikke kun Venstre, som er hårde over for DF. Sidste weekend forklarede DFs formand, Kristian Thulesen Dahl, til Berlingske, at de såkaldte ja-partier med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen i hans øjne fører en tilsvarende problematisk kampagne.

»Lars Løkke Rasmussen har foreløbig og sammen med andre partier på ja-siden ført skræmmekampagne, som desværre ligner det, vi har set ved tidligere EU-afstemninger. Det har været forkasteligt, at man har gjort det ved tidligere afstemninger. Derfor er det selvfølgelig også forkasteligt nu,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

Han henviste bl.a. til, at Lars Løkke Rasmussen i marts 2015 og side om side med daværende statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt lancerede ja-partiernes aftale, sammenfattede valget med en formulering om, at »vil man narkobander, tyvebander og pædofiliringe til livs, så skal man stemme ja. Har man en anden ambition, så skal man stemme nej«.

Inger Støjberg siger nu foran de ca. 1.500 deltagere til Venstres landsmøde og med direkte adresse til DF:

»Derfor er min opfordring til Dansk Folkeparti også klar: Stop skræmmekampagnen nu og kom ind i den seriøse debat op til afstemningen. I kan stadig nå det. Lad os for én gangs skyld prøve at tage debatten om det, der rent faktisk er til afstemning i stedet for at sprede usikkerhed og misinformation.«