Støjberg: Grænsekontrollen holder de rette ude af Danmark

Det er de rigtige, der afvises ved grænsekontrollen, som skal fortsætte en rum tid endnu, siger Støjberg.

Arkivfoto 2016. Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Af de 2901 personer, der sidste år blev afvist i grænsekontrollen til Danmark, var hovedparten fra Mellemøsten og Afrika.

Det får udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at konkludere, at grænsekontrollen rammer rigtigt.

- Der har været stor debat om, hvem der ville blive ramt af grænsekontrollen. Og vi kan nu konstatere, at det er de rigtige, der bliver ramt:

- Folk fra Mellemøsten eller Afrika, der ikke har orden i deres papirer - og ikke kan identificere sig. Og dermed har de ikke ret til at rejse ind i landet, siger Inger Støjberg.

Syrere udgør med 480 personer den største nationalitet blandt de afviste på grænsen. Derefter kommer 322 afghanere og 258 irakere.

De er blandt andet blevet afvist på grund af manglende visum, opholdstilladelse eller brug af falske papirer.

Spørgsmål: De afviste personer har valgt ikke at søge asyl i Danmark. Det kunne de også have valgt, selv om der ikke var grænsekontrol. Hvorfor er de 2900 så et bevis på, at grænsekontrollen virker?

- Vi kan i hvert fald konstatere, at der er 3000 mennesker, der ikke er blevet lukket ind i Danmark. Og det er 3000 mennesker, der ikke har ønsket at søge asyl, svarer Støjberg.

- Hvis de var blevet lukket ind, så kunne det jo være, at de så havde søgt asyl - og derudover er det destabiliserende at have 3000 mennesker i Danmark, hvad enten de er på gennemrejse eller vil leve her illegalt.

Den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland blev indført i starten af 2016. Grænsekontrollen er for nuværende forlænget til maj 2017.

/ritzau/