Støjberg: Grænsekontrol på ubestemt tid

Grænsekontrollen på den dansk-tyske grænse kommer til at være der, indtil der ikke er brug for den længere, lyder det fra integrationsminister, efter regeringen har besluttet at forlænge kontrollen med 20 dage.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har onsdag forlænget den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, så den foreløbig strækker sig frem til 3. februar.

Ifølge integrationsminister Inger Støjberg er beslutningen truffet ud fra »analyser« og »vurderinger« af, hvad der er bedst for Danmark i den nuværende situation.

»Hvis man kan rejse frit ind i Danmark uden at blive tjekket, men hvor man ikke kan komme videre til Sverige, vil vi kunne ende i en situation, hvor der ville kunne opstå ophobninger. Eksempelvis omkring Københavns Hovedbanegård. Det tror jeg ikke, der skal så meget fantasi til at forestille sig,« siger Støjberg og fortsætter:

»Så er det klart, at i en situation, hvor man risikerer at blive tjekket – det er ikke alle, der bliver tjekket ved den danske grænse, fordi det er stikprøver, som det ser ud nu – risikerer man også at blive sendt tilbage igen.«

Hvorvidt kontrollen får færre til at søge asyl i Danmark, har Inger Støjberg svært ved at sige. Hun peger dog på, at nyhederne om forlænget grænsekontrol kan sprede sig hurtigt, og det kan få færre til at prøve lykken ved at rejse til Danmark.

Hvor længe skal vi leve med at have grænsekontrol i Danmark? spørger en journalist.

»Indtil det ikke er nødvendigt længere.«

Og det er et meget flyvsk svar?

»Men det er også det bedste svar lige nu,« siger Inger Støjberg.

Ifølge integrationsministeren har regeringen skulle finde en balancegang mellem at bibeholde den frie bevægelighed på tværs af grænserne og sikre, at der er ro og orden i Danmark.

»Det er på den baggrund, at vi indførte grænsekontrollen med stikprøver for snart 10 dage siden,« siger hun

I en pressemeddelelse skriver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, »at der stadig er risiko for, at et stort antal illegale udlændinge ophober sig i Danmark,« som følge af den svenske grænsekontrol. Samtidig viser en opgørelse fra ministeriet, at 42 personer søgte om asyl i Danmark tirsdag.