Støjberg: Grænsekontrol kan blive nødvendigt

Regeringen vil have hastebehandlet lovforslag om id-check i tilfælde af grænsekontrol.

Inger Støjberg (V) åbner nu for. at der kan komme grænsekontrol ved den danske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering har hidtil forholdt sig henholdende til tanken om kontrol ved de danske grænser, men nu italesætter udlændingeminister Inger Støjberg (V) selv muligheden ved fremlæggelsen af et nyt lovforslag.

- I lyset af indførelsen af midlertidig grænsekontrol i Sverige, Norge og Tyskland kan det ikke udelukkes, at det også kan blive nødvendigt for Danmark midlertidigt at indføre grænsekontrol ved grænser til andre Schengenlande, skriver Støjberg i fremlæggelsesteksten.

Med forslaget ønsker regeringen at indføre et såkaldt transportøransvar, som betyder, at trafikoperatører, som fragter passagerer over de danske grænser, kan straffes, hvis de ikke kontrollerer passagerernes identitet.

Dette ansvar vil kun gælde, hvis der er indført midlertidig grænsekontrol.

- Formålet med ordningen er at sikre, at transportører foretager en kontrol af rejsendes legitimation og visum, inden de pågældende bringes her til landet, skriver ministeren.

Hun bemærker i teksten, at Norge allerede har transportøransvar i forbindelse med landets midlertidige grænsekontrol, som fredag er blevet forlænget med yderligere 20 dage.

Støjberg bemærker ligeledes, at et lignende tiltag meldes på vej i Sverige, hvor regeringen i sidste uge fremlagde et forslag til stramninger af udlændingelovgivningen.

Regeringen ønsker forslaget hastebehandlet.

- På grund af den ekstraordinære situation, hvor Danmark pludselig vil kunne opleve, at presset øges voldsomt i form af markant højere indrejsetal og et markant højere antal asylansøgere, er der behov for, at lovforslaget behandles hurtigt, skriver Støjberg.

Hun påpeger, at situationen kan ændre sig meget hurtigt, hvis de omkringliggende lande gør nye tiltag.

- Ændringer, herunder særligt i Tyskland og Sverige, vil meget hurtigt kunne føre

til, at presset på Danmark øges voldsomt i form af markant højere indrejsetal og et markant højere antal asylansøgere, anfører ministeren.

/ritzau/