Støjberg: Grænsekontrol er ikke symbolpolitik

Er grænsekontrol ikke bare symbolpolitik, når få bliver afvist på grænsen? Nej, siger Inger Støjberg.

Læs mere
Fold sammen

København: Efter 10 dages grænsekontrol er omkring 200 personer blevet nægtet indrejse i Danmark. Og der har ikke været optræk til de kaotiske scener i København eller ved den dansk-tyske grænse, som grænsekontrollen ifølge regeringen skulle forhindre.

Er det tegn på, at grænsekontrollen er symbolpolitik? Nej, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- Nej, så simpelt kan man ikke stille det op. Vi kan ikke vide, om det, at svenskerne har indført transportøransvar, og at vi har indført grænsekontrol, betyder, at nogle slet ikke vælger at rejse hertil, siger Inger Støjberg.

Hun fastslår, at regeringen netop har indført grænsekontrol, for at undgå at der ophober sig flygtninge i Danmark.

Støjberg erkender, at regeringen ikke har sikker viden om, at det er den midlertidige grænsekontrol, som er årsag til, at færre i de seneste dage har søgt at asyl i Danmark. Men hun siger:

- Hvis man kan rejse frit ind i Danmark uden at blive tjekket, men ikke kan komme videre til Sverige, så kan vi havne i en situation, hvor der ophober sig mennesker på eksempelvis Københavns Hovedbanegård.

- Derfor har vi indført midlertidig grænsekontrol med stikprøvekontrol. Det kan betyde, at færre prøver lykken ved at rejse til Danmark, siger Inger Støjberg.

/ritzau/