Støjberg fejrer elev nummer 1.000: Kvoteflygtningen Pablo

Det har taget tid at løbe trepartsaftalens trumf, særlige jobforløb til flygtninge, i gang, medgiver udlændingeminister Inger Støjberg. Nu er flygtning nummer 1.000 blevet ansat hos IKEA.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) markerer torsdag, at der nu er indgået 1.000 aftaler om integrationsgrunduddannelsen, IGU. Hun erkender samtidig, at det har taget tid at løbe trepartsaftalens kronjuvel i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Afdelingen for returvarer hos møbelvarehuset IKEA i Gentofte får torsdag besøg af integrationsminister Inger Støjberg (V).

Her er colombianske Pablo Erazo netop blevet ansat til at sortere returnerede møbler – som flygtning nummer 1.000 i et IGU-forløb.

»Det er en milepæl. Det handler om, at når man kommer til Danmark, skal man forsørge sig selv, så længe man er her. Og der er IGUen et rigtig vigtigt redskab,« siger Støjberg.

De toårige IGU-forløb, integrationsgrunduddannelsen, var kronjuvelen i sidste års trepartsaftale og kombinerer uddannelse og virksomhedspraktik til en lav løn.

Pablo er IGU-elev nummer 1.000, men 138 andre har afbrudt deres forløb. Adspurgt om det er tilfredsstillende, svarer Inger Støjberg:

»Ligesom alle andre steder vil man altid se nogen, der afbryder. Årsagen kan jo være, at de skifter til uddannelse eller får fast job, og så er det jo godt.«

Men der er ikke en succesfortælling bag alle afbrudte forløb.

En række kommuner landet over berettede i oktober over for Ritzau, at nogle afviser eller afbryder IGU, fordi de går ned i indtægt i forhold til integrationsydelsen.

De skal se det som en investering, betoner ministeren:

»Jeg har meget svært ved at forstå, når man afbryder forløb, fordi man i en kortere periode kommer til at tjene noget mindre.«

I IKEA har forskellige integrationsforløb ført til 16 fastansættelser, og Pablo håber at blive den næste. Men andre arbejdsgivere har ikke samme succes.

Et fynsk gartneri mistede alle 11 IGU-elever, fordi de ikke kunne få økonomien til at hænge sammen, fortalte gartneren i oktober til Ritzau.

Støjberg »kan sagtens forstå«, at ikke alle har mod på at tage IGU-elever:

»Derfor retter vi også uddannelsen til hele tiden. Men den er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen, så hvis noget skal ændres, skal vi aftale det indbyrdes,« siger hun.

Som de eneste satte ministerierne efter trepartsaftalen i 2016 mål for, hvor mange IGU-elever de forventede at kunne tage: mellem 266 og 312. Men i august var der kun oprettet 65, viste en aktindsigt, Ritzau fik.

»Det har selvfølgelig taget noget tid at løbe ordningen i gang,« medgiver Støjberg.

»Men for mig handler det ikke om, hvorvidt flygtninge kommer i arbejde via IGU eller virksomhedspraktik eller springer direkte ind på arbejdsmarkedet.«

Pablo har gennemgået flere praktikforløb, før han startede hos IKEA. Han er født i 1979 og kom til Danmark som kvoteflygtning i 2014 – før Inger Støjberg standsede for modtagelsen af kvoteflygtninge.

De to mødes i IKEA torsdag klokken 9.00.

/ritzau/