Støjberg erkender risiko for konventionsbrud

Udlændingeminister Inger Støjberg erkender, at stramningerne af reglerne for familiesammenføring går helt til kanten af konventionerne. Der er en »procesrisiko«, som regeringen er villig til at løbe, lyder det.

Inger Støjberg efter forhandlinger om asyl- og udlændingepolitiske initiativer tirsdag den 24. november 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er villig til at gå helt til kanten af de internationale konventioner for at stramme op på asyl- og udlændingeområdet.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter endnu en runde forhandlinger om regeringens stramninger, hvor konventionerne blandt andet var et emne.

»Det, vi har lagt på bordet, det holder sig jo inden for konventionerne, omend at på familiesammenføringsområdet der er vi godt klar over, at der går vi da til kanten af konventionerne,« siger hun.

Regeringen har lagt op til at lade visse grupper af flygtninge vente helt op til tre år på familiesammenføring, og det kan være i strid med menneskerettighederne, vurderer blandt andre Institut for Menneskerettigheder. I dag skal flygtninge som udgangspunkt vente et år på at få deres familie hertil.

Inger Støjberg erkender, at »det er klart«, at regeringen går til kanten af konventionerne ved at udvide perioden til tre år:

»Men det er vi også villige til,« siger hun.

På vej ud fra forhandlingerne i Finansministeriet bliver Inger Støjberg spurgt til, om embedsmænd har advaret hende om, at regeringen med stramningerne på familiesammenføringsområdet går for langt i forhold til de internationale konventioner.

Det vil Inger Støjberg ikke svare klart på.

»Her er en procesrisiko, men jeg er villig til at løbe den risiko,« siger hun.

Hvad vil det sige?

»Det vil sige, at der er selvfølgelig en mulighed for, at nogen vil stille spørgsmålstegn ved det, men jeg mener, at det holder sig inden for konventionerne,« siger Inger Støjberg.

Men er der embedsmænd, der har advaret om det her?

»Jeg ved, at der er en procesrisiko i det her. Men jeg er villig til at løbe den risiko, fordi jeg mener, at det er af så afgørende betydning, at vi får strammet op omkring familiesammenføring.«

Men har embedsmænd påpeget, at her går man måske for langt?

»Jeg vurderer, at vi står på kanten.«

Hvad er så embedsmændenes vurdering?

»Hvad der foregår internt i ministerierne, det tror jeg, vi lader foregå internt i ministerierne,« siger Inger Støjberg.

Hun understreger samtidig, at med de nye stramninger vil Danmark være om ikke dét land så i hvert fald et af de lande i verden, hvor det bliver sværest at få sin familie hertil.

»Lad mig lige slå fast: Jeg har ikke noget imod, at vi er det land med de strammeste regler med hensyn til familiesammenføring. Jeg synes, det er på tide, vi får strammet op, og det er så det, vi lægger op til nu,« siger Inger Støjberg.

Forhandlingerne om regeringens stramninger fortsætter torsdag.