Støjberg: DFs asylstop er ikke til Danmarks fordel

Dansk Folkeparti ønsker efter valget et totalt asylstop i Danmark. Både Venstre og Konservative er forbeholdne.

Efter håndtryksloven fra 2018 er Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i dag vært for den første officielle ceremoni, hvor ni udlændinge skal give hende hånden for at få et statsborgerskab i bytte. Arrangementet fandt sted i Eigtveds Pakhus i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Morten Messerschmidt (DF) og Dansk Folkeparti kræver et totalt stop for asylansøgere til Danmark efter valget.

I de første tre måneder af 2019 blev der registreret 620 ansøgere i Danmark, hvilket er det laveste på et kvartal siden 2008. Men vi skal ned på nul, mener partiet.

»I den nye valgperiode skal vi have et fuldstændigt asylstop. Og det er ikke det væsentligste for mig, om forslaget er inden for eller uden for konventionerne,« siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

Han bakkes op af Dansk Folkepartis partileder Kristian Thulesen Dahl.

Men et asylstop vil ikke være et fordel for Danmark, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Et asyslstop strider ikke imod Danmarks forpligtelser i forhold itl FNs flygningekonvention, forklarer ministeren. Men Danmark vil ikke kunne blive i det europæiske Dublin-samarbejde om behandling af asylasøgere i Europa.

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister.

»Det kan bringe os i en meget ugunstig situatioin, hvis vi ensidigt laver et asylstop, for sætter vi de regler, der i Dublin-forordningen ud af kraft. Dermed kan vi ikke sende de asylansøgere tilbage igen, som kommer til Danmark og først har været i et andet europæisk land. «


»Det kan bringe os i en meget ugunstig situatioin, hvis vi ensidigt laver et asylstop, for så sætter vi de regler, der i Dublin-forordningen, ud af kraft. Dermed kan vi ikke sende de asylansøgere tilbage igen, som kommer til Danmark og først har været i et andet europæisk land. Vi sender hundredevis af asylansøgere ud af landet hvert år som følge af Dublin-forordningen,« siger Inger Støjberg.

Forslaget om et asylstop har været diskuteret i Folketinget tidligere og Inger Støjberg har desuden svaret på spørgsmål om det flere gange.

»Danmark bliver et helle for lykkeriddere, hvor vi ikke er med i den europæiske Dublin-forordning,« frygter integrationsministeren og tilføjer:

»Folk der er blevet afvist i et andet land, vil kunne komme til Danmark og så kan vi ikke kunne ende dem tilbage igen.«

Regeringen går ind for et asyslstop ved de ydre grænser til Europa, og ønsker i stedet at hjælpe flygtninge i nærområderne.

Den konservative ordfører Naser Khader siger, at det er en konservative vision på sigt, at folk ikke skal komme hertil. I stedet skal Danmark hente folk i flygtningelejrene.

Naser Khader (K)

»Det er jo ikke en menneskeret at komme og få asyl. Det er en menneskeret ikke at blive sendt tilbage til krig og forfølgelse«


»Det er jo ikke en menneskeret at komme og få asyl. Det er en menneskeret ikke at blive sendt tilbage til krig og forfølgelse,« siger han og tilføjer:

Men jeg tror ikke, at det vil være muligt inden for de nærmeste år, fordi et fuldt stop for spontan asyl vil kræve flere ting. Vi skal have et sikkert sted at sende folk hen, og det vil kræve aftaler med nærområderne, så man f.eks. kunne lave en aftale med Jordan. Det vil så nok kræve, at vi tog kvoteflygtninge, så vi kunne sende folk til en sikker lejr og så til gengæld tage et par kvoteflygtninge. Det er faktisk det, der ligger i den aftale, vi har med Tyrkiet.«

Men tror du, at DF er interesseret i, at Danmark tager imod kvoteflygtninge og laver aftaler på den måde?

»Jeg hører ikke DF sige noget om kvoteflygtninge. På sigt vil det være ønskeligt, for man kan ikke komme til Danmark uden at betale menneskesmuglere, og ved at opretholde den nuværende tilstand støtter man indirekte forbrydere og islamister. Derfor skal vi lave flere aftaler i lokalområderne, og det vil nok kræve, at vi tager kvoteflygtninge.«