Støjberg bøjer sig i omdiskuteret statsborgerskabssag

Efter et flertal i Indfødsretsudvalget har besluttet sig for at give dispensation i 2.500 statsborgerskabssager, retter integrationsminister Inger Støjberg nu ind.

Foto: Thomas Lekfeldt

Integrationsminister Inger Støjberg (V) har nu besluttet sig for at følge det flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg, der torsdag har besluttet at give dispensation i 2.500 statsborgerskabssager.

Ministeren oplyser i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau, at regeringen vil arbejde for, at 2.500 udlændinge vil blive optaget på et lovforslag, så de kan få dansk statsborgerskab.

»Nu vil regeringen tilrettelægge den videre proces for, hvordan disse mennesker kan blive optaget på et lovforslag, herunder sikre at alle personer er blevet tjekket af PET, så der ikke gives statsborgerskab til personer, der kan være til fare for statens sikkerhed,« siger Inger Støjberg.

Det var Inger Støjberg selv, der bad Indfødsretsudvalget om at genbehandle de 2.500 sager, selv om de pågældende udlændinge allerede var blevet stillet et dansk statsborgerskab i udsigt.

Et flertal i udvalget - bestående af de røde partier og Liberal Alliance - besluttede så torsdag at trodse ministeren og fastholde dispensationerne.

Inger Støjberg lægger da heller ikke skjul på, at hun ikke er enig i udvalgets afgørelse.

»Et flertal i Indfødsretsudvalget har i dag besluttet at meddele dispensation til cirka 2.500 personer, der ikke lever op til kriterierne for at opnå dansk statsborgerskab. Det er flertallets beslutning, og det er ingen hemmelighed, at jeg er uenig,« siger hun og fortsætter:

»Mit ønske var, at udvalget genbehandlede sagerne. Det har de nu gjort, selv om jeg vil være ærlig at sige, at det er en noget alternativ behandling af sagerne, der er sket i udvalget i dag. Men det må udvalgets medlemmer selv stå på mål for.«

De 2.500 udlændinge stod til at blive optaget på et lovforslag, der skal fremsættes til oktober.

Regeringen ved dog endnu ikke, om de når at komme med på det lovforslag, eller om der skal fremsættes et nyt senere.