Støjberg blæser på hård kritik fra Ombudsmanden: Vil trykke nye annoncer

Regeringens flygtningeannonce giver et forkert billede af dansk lovgivning, konkluderer Ombudsmanden. Ministeren er uenig og har planer om endnu en annoncekampagne om regeringens nye udlændingestramninger.

»Jeg er ikke enig med Ombudsmanden.« Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil ikke dementere oplysninger om dansk udlændingelov i tidligere avisannoncer.  Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i september lancerede en annoncekampagne om regeringens udlændingestramninger, var det for at give flygtninge »helt nøgtern« information om vilkårene i Danmark.

Den hensigt ser hun dog ikke ud til at være lykkedes med, efter at Folketinget Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, nu konstaterer, at teksten i hans øjne »ikke er retvisende« og har givet særligt syriske flygtninge et forkert billede af den danske lovgivning.

Men kritikken preller af på Inger Støjberg, som endda har planer om endnu en annoncekampagne.

»Jeg er ikke enig med Ombudsmanden. Hverken i hans vurdering eller i den kritik, han giver. Jeg agter også at sætte nye annoncer i med de nye stramninger, som vi nu gennemfører til januar,« siger ministeren.

Annoncen blev indrykket i libanesiske aviser, bragt på Udlændingestyrelsens hjemmeside og hængt op på de danske asylcentre.

Ombudsmanden har afgrænset sin undersøgelse til de libanesiske aviser, og det betyder, at annoncerne på asylcentrene kan blive hængende, fortæller Inger Støjberg.

I annoncen oplyser Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet bl.a. om, at den danske regering har skåret markant i flygtninges sociale ydelser, at visse grupper af flygtninge skal vente et år på at få deres familie til landet, og at det kan være svært at få permanent opholdstilladelse.

Men de regler retter sig ikke mod alle flygtninge, og det er baggrunden for Jørgen Steen Sørensens kritik. Desuden har flere kritikere beskyldt regeringen for at føre skræmmekampagne og bevidst forsøge at holde asylansøgere væk fra Danmarks grænser.

Inger Støjberg understreger, at hun har taget kritikken fra Ombudsmanden til efterretning, selv om hun er uenig i den. Men hun vil endnu ikke svare på, om den vil afspejle sig i den nye annonce.

»Det har jeg ikke taget stilling til endnu. Men hvis jeg indrykker nye annoncer i libanesiske aviser, bliver det ikke med et dementi af den her annonce. Så bliver det med nye opstramninger,« siger hun.

Berlingske beskrev i september, at annoncen skabte uro på landets asylcentre, hvor den gjorde beboerne forvirrede og nervøse, fordi de blev i tvivl om, hvilke regler de var omfattet. Asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp appellerede dengang til regeringen om at ændre kurs, og derfor er hun nu glad for, at Ombudsmanden slår ned på annoncerne. Hun erklærer sig »helt enig« i hans konklusioner.

»Nu håber jeg bare, at Inger Støjberg har lært noget af kritikken, sådan at den såkaldte information, der måtte komme i de nye annoncer, er mere korrekt og fyldestgørende. Ellers er jeg meget bekymret for, at vi kommer til at stå med den samme problematik igen,« siger Eva Singer.

Efter at Inger Støjberg erklærede sig uenig i Ombudsmandens kritik, langede flere folketingspolitikere ud efter hende.

Ifølge de Radikales Sofie Carsten Nielsen er det »arrogant« af ministeren at overhøre Ombudsmandens indsigelser, mens Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll sagde, at han forventer, at Inger Støjberg følger henstillingen.