Støjberg beroliger Thulesen Dahl: »Der er ingen tvivl om, hvor Venstre ligger i udlændingepolitikken«

En udtalelse fra Jakob Ellemann-Jensen har fået panderynkerne frem hos DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Men Venstre slækker ikke på udlændingepolitikken med Ellemann ved roret, lyder det fra næstformand og tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Næstformand Inger Støjberg ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter. Hun forsikrer, at Venstres linje på udlændingepolitikken er den samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Venstre står fortsat fuldt bag tankesættet bag det såkaldte paradigmeskifte, der – groft sagt – skal flytte fokus fra integration til hjemsendelse i udlændingepolitikken.

Det understreger Venstres næstformand, tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at et interview med Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har fået DF-formanden til at advare Venstre mod at slække på udlændingepolitikken.

Det er i Weekendavisen, at Ellemann i Kristian Thulesen Dahls øjne sår tvivl om, hvor hårdt Venstre agter at stå på den stramme udlændingepolitik – og især paradigmeskiftet.

Jakob Ellemann-Jensen siger blandt andet om de mennesker, der kommer til Danmark som følge af for eksempel konflikten i Syrien, at »udgangspunktet« er, at de skal vende tilbage, men han peger samtidig på, at krigen i Syrien næppe er slut til december, og at det derfor kan blive et spørgsmål om, hvor lang tid de skal være i Danmark, før de kan sendes hjem:

»Og så når vi på et tidspunkt til, at det ikke længere giver mening. Hvis der har været konflikt i hjemlandet i 15 eller 20 år, og folk har børn, der er vokset op her, giver det så mening at tale om at vende tilbage til hjemlandet, eller gør det ikke? Jeg har ikke lige svaret på, hvor lang den periode skal være,« siger V-formanden til Weekendavisen.

Det såede ifølge Kristian Thulesen Dahl tvivl om Venstres linje:

»Min forståelse af det såkaldte paradigmeskifte eller hjemsendelsepolitikken er, at når man kommer til Danmark for at søge beskyttelse, har man det i en midlertidig periode. Når der er mulighed for at vende tilbage til sit land eller nærområde, skal man det. Punktum! Og hvis ikke vi sætter tryk bag det, kommer det ikke til at ske,« sagde han i et interview med Berlingske fredag.

»Jeg var oven i købet selv minister«

Men DF-formanden skal ikke være bekymret for, at Venstre slår ind på en mindre stram linje, lyder svaret fra Inger Støjberg på Venstres landsmøde.

Inger Støjberg, næstformand i Venstre

»Så længe der ikke er fred, skal man ikke rejse hjem, men den dag, man kan rejse hjem, skal man rejse.«


»Der er jo ikke er tvivl om, hvor Venstre ligger i udlændingepolitikken, når jeg ser på det, og det er, hvor vi altid har ligget. Der er jo ikke lagt op til, at vi ændrer udlændingelinje eller retspolitisk linje eller linje i forhold til vores syn på folkeskolen,« siger hun.

»Paradigmeskiftet står vi selvfølgelig ved. Vi gennemførte paradigmeskiftet – jeg var oven i købet selv minister – så selvfølgelig fortsætter vi den linje med paradigmeskiftet. Men nu må vi se, hvad den nye regering vil.«

Men Jakob Ellemann siger jo netop, at der er situationer, for eksempel i forhold til Syrien, hvor det kan tage lang tid, før folk kan komme tilbage, og der må man se på at få folk integreret?

»Det er jo lige præcis det, der ligger i paradigmeskiftet, at så længe der ikke er fred, skal man ikke rejse hjem, men den dag, man kan rejse hjem, skal man rejse,« siger Støjberg.

Paradigmeskiftet var en del af sidste års finanslov mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti.