Støjberg anklager Alternativet for dårlig debatmoral

Alternativet slog sig op på at at tale pænt, men partiet er dybt manipulerende i danskerdebat, mener minister.

Alternativets Josephine Fock erkender, at hun talte usandt fra Folketingets talerstol. Men hun afviser Inger Støjbergs anklage om, at Alternativet har optrådt dybt manipulerende i danskerdebat og glemt partiets egne løfter om at føre en fair og saglig politisk debat. Scanpix/Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi vil lytte mere, end vi vil tale, og vi vil møde vores politiske modstandere der, hvor de er.«

Sådan lyder et af Alternativets såkaldte debatdogmer. Det har partiet dog fuldstændig glemt i den ophedede danskerdebat. Det mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Jeg undrer mig over den iver, som venstrefløjen har haft med at tillægge os motiver og intentioner, som vi aldrig nogensinde har haft,« siger Inger Støjberg fredag fra Folketingets talerstol.

Hun mener, at Alternativet sammen med R, EL og SF bevidst har fordrejet regeringens og DF's holdning.

Venstrefløjen har forsøgt at få det til at lyde som om de blå partier ikke vil acceptere borgere med ikkevestlig baggrund som danskere, mener Støjberg.

»Det siger noget om debatformen i Folketinget. Og det siger noget om moralen.«

»Jeg troede egentlig, at Alternativet ønskede nye regler og normer for debatformen i Folketinget.«

»Men hvis det er den her slags regler man sætter op, hvor man er dybt manipulerende og ovenikøbet står på Folketingets talerstol og taler direkte usandt, så siger jeg tak for kaffe,« siger Inger Støjberg.

Hun henviste til, at Josephine Fock fredag fra talerstolen sagde, at hun i den første danskerdebat havde opfordret Støjberg til at ændre de blå partiers omstridte forslag til vedtagelse. Netop for at undgå misforståelser.

Men det passer ikke, viser referater af debatten. Efter Støjbergs tale sagde Jospehine Fock i sit første svar:

»Jeg har på ingen måde forsøgt at beklikke ministerens troværdighed. Jeg har ikke lige kunnet finde min bemærkning, men jeg kan huske, at jeg stillede spørgsmålet.«

»Og jeg kan huske, at der blev svaret på fuldstændig samme måde som nu,« siger Josephine Fock.

Efter selv at have fundet referatet af debatten måtte Alternativets ordfører dog erkende, at Støjberg havde ret. Opfordringen blev aldrig rettet til Støjberg, men i stedet til De Konservatives Naser Khader.

»Jeg har lagt mig fladt ned og sagt undskyld til ministeren, og vi har ikke noget problem nu,« siger Josephine Fock efter debatten.

Hun mener, at det var vigtigt, at partierne fredag igen diskuterede sagen og fastslog, at man kan være dansker, uanset at man har en ikkevestlig baggrund.

Men det har regeringspartierne og Dansk Folkeparti jo hele tiden ment. Det er jer, der har udlagt det, som om de ikke mener det?

»Nej, vi har fået mange mails fra mennesker, som har følt sig ramt, fordi de havde læst den skriftlige vedtagelse. Hvis man læser teksten ordret, så kan man i hvert fald misforstå det.«

Men det er vel jer der misforstår det? Inger Støjberg og Martin Henriksen har hele tiden sagt, at man godt kan være dansk, selvom man har ikkevestlig baggrund. Det er vel jer, der læser teksten på den måde?

»Det er bare ikke det, der står i teksten. Derfor har vi haft en rigtig god debat i dag, hvor vi har bekræftet hinanden i, at selvfølgelig kan man være dansk, selvom man ikke oprindeligt kommer fra Danmark,« siger Josephine Fock.

/ritzau/