Støjberg afviser Khaders drøm om »sindelagskontrol« af nye danskere

Regeringen vil ikke screene kommende statsborgere for yderliggående holdninger, som støttepartier ønsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative og Dansk Folkeparti vil lave et kontroltjek af alle personer, der søger om dansk statsborgerskab.

Tjekket skal forhindre, at såkaldte antidemokratiske personer får statsborgerskab, når Folketinget to gange om året ved lov tildeler statsborgerskab til flere hundrede personer.

»Jeg har det ikke godt med, at vi stemmer ja til nogle, som vi ikke har haft mulighed for at tjekke. Tjekke deres loyalitet over for demokratiet, eller om de er mere loyale over for jihadisme,« siger De Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader, til Politiken.

Det vakte opsigt, da han i fjor pludselig krævede, at en navngiven kommende statsborger, der ifølge Khader var islamist, blev fjernet fra den liste af personer, der var stillet et dansk statsborgerskab i udsigt.

Khader fik dengang et flertal i Folketinget til at fjerne manden fra listen. Han vil nu have regeringen til at lave et screeningssystem - en såkaldt demokratisk sindelagskontrol - af kommende statsborgere.

Men den idé er integrationsminister Inger Støjberg (V) ikke med på. Det forklarede hun onsdag i folketingssalen.

Hvis en person lever op til de gældende regler, skriver under på en loyalitetserklæring og i øvrigt ikke vurderes at kunne være til fare for staten, skal vedkommende ikke fjernes fra listen »uanset hvilke holdninger han eller hun måtte have,« lød det onsdag fra Støjberg ifølge Politiken.

/ritzau/