Stine Bosse i appel til politikerne: Stop med at forfølge muslimerne

Interview »Det er blevet et prædikat, at du er muslim og dermed farlig,« lyder det fra erhvervskinden Stine Bosse. Hun mener, at politikerne på Christiansborg har et hovedansvar for en betændt debat om muslimer i Danmark.

Stine Bosse mener, at politikerne er med til at afføde ekstreme holdninger til muslimer i Danmark med sin retorik over for danskere med muslimsk baggrund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stine Bosse vil gerne tale om de danske politikeres tone over for muslimer.

De folkevalgte er nemlig på vej ud ad en farlig vej for Danmark, mener hun.

Men inden hendes appel til magthaverne på Christiansborg vil hun gerne slå nogle ting fast, understreger hun som indgang til interviewet.

Hun er således som udgangspunkt fuldstændig enig i, at samfundets problemer og udfordringer skal kunne diskuteres og siges højt - uanset hvad de drejer sig om. Og hun er enig i, at det danske samfund er under stor forandring i disse år.

»Men alene det, at jeg er nødt til at lave hele den her forhistorie, fortæller jo, hvor betændt snakken om danske muslimer er gået hen og blevet. For det er den,« siger hun.

Ivrig kommentator af dansk politik

Stine Bosse er formand for Europabevægelsen. Hun har været topboss i det danske erhvervsliv gennem adskillige år, og så er hun en indædt debattør og iagttager af dansk politik.

På de sociale medier ser man ofte skarpe kommentarer fra Bosse, og især kan man ofte se hende være aktiv i hele debatten om udlændinge, flygtninge og integration.

Som da hun i weekenden kommenterede et interview, hvor Naser Khader sagde, at »det hører til islam at være radikaliseret«:

»Grimt ræs mod bunden på højrefløjen. Hold dig for god Naser Khader.«

Efter en hed debat i ’Debatten’ på DR 2 i forrige uge om danskhed – hvor bla. Dansk Folkepartis Martin Henriksen nægtede at kalde den 18-årige Jens Philip Yazdani for dansk - har der rejst sig en hård kritik af politikerne på Christiansborg. De stigmatiserer og dæmoniserer muslimer, og det gælder fra højre til venstre, har det lydt fra bla. Özlem Cekic og formanden for Nationalpartiet, Kashif Ahmad.

Det er den kritik, Stine Bosse nu stiller sig bag.

»Nogle af vores allerdygtigste og mest toneangivende politikere er sprunget i gryden. Og jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvad det er, der er sket,« siger Bosse.

Retorik bekymrer

Hun efterlyser, at de politiske ledere tager afstand, når retorikken går over gevind. Som hun mener, det gjorde i ’Debatten’. Og som chokerede hende.

»Der står en politiker fra Danmarks næststørste parti og rent faktisk siger til en veltalende og efter min mening pæredansk ung mand, at han slet ikke er dansker. Og kriteriet, hvis man borer i det, er jo, at det bliver han aldrig. Han har den forkerte farve, og han har den forkerte baggrund, så bare glem det. Det bekymrer mig,« siger hun.

For med den retorik sender politikerne den danske udfordring med integration den helt gale vej, mener hun.

»Det er det, der er det betændte politiske problem. Det bliver umuligt at lykkes med integrationen, hvis samtlige politikere ikke tydeligt signalerer, at selvfølgelig kan du være dansk og samtidig muslim. Selvfølgelig kan du lade være med at spise svinekød, og du kan lade være med at drikke dig fuld og stadig være dansk.«

Hvad mener du med, at toppolitikere er sprunget i gryden?

»Jeg synes jo faktisk, at nogle politikere begynder at trække streger i sandet. Morten Østergaard reagerede prompte i ’Debatten’, og Kristian Jensen reagerede prompte(på Twitter, Red.).«

»Men der er også nogen, der ikke reagerer. Jeg ville ønske, at samtlige partiformænd øjeblikkeligt gik ud og sagde hallo, det her, det er Danmark. Her kan vi tale om tingene, her ekskluderer vi ikke på grund af hverken religion eller farve. Men det sker ikke, og det er det, der er det skræmmende i det her.«

Du nævner Martin Henriksen, men hvem er det ellers? Er det også Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, er det de Konservative, eller hvem er det?

»Jeg vil nødigt sætte alt for mange etiketter på, men jeg synes, at både Venstre og Socialdemokratiet må og skal gå ud og markere tydeligt. Og det ville jeg ønske skete oftere og mere synligt. Som når Søren Pind går ud og siger, at vi er ikke i krig med en religion, men med nogle fanatikere, og det var befriende at se politikerne i ’Debatten’ hos Clement tirsdag aften efter åbningen af Folketinget. Pludselig tog de klart afstand fra den hårde retorik mod muslimer. Det var meget glædeligt.«

»Det er blevet et prædikat, at du er muslim og dermed farlig«

Du reagerede også på Naser Khaders interview, hvor han bl.a. sagde, at det hører til islam at være radikaliseret. Er det også sådan noget, du mener, fører til en stigmatisering af muslimer?

»Det er fint nok, at man kan have en diskussion af de teologiske udgangspunkter. Men hvis mennesker alene tager overskriftsdelen og ikke undersøger dybden i det, så bliver det problematisk, for så vil nogen sige: Der kan I se, nu siger selv Naser Khader, at det er islam, der er farligt. Og nu skal vi lade være med at sætte os ved siden af dem i bussen. Det er blevet et prædikat, at du er muslim og dermed farlig. Og det er der, jeg ville ønske, at politikerne var mere optaget af at forklare sig. Det er muligt, at Naser Khader mener, at alle muslimer er farlige, men det har jeg bare svært ved at tro på.«

Men det siger han jo ikke, han siger netop, at det ikke er alle muslimer. Og så siger han, at radikalisering sker ikke i vietnamesiske og indiske miljøer, det sker kun i muslimske. Så han nuancerer jo sit budskab i artiklen?

»Jo, jo, men man kan altid fremhæve nogle grupper. Jeg er helt med på, at man skal sige, at der er et problem, vi skal løse og diskutere. Men for mig handler det om sociale forhold. Det handler om, at der har været åbent hus for uuddannede imamer, som staten har vendt ryggen til. Og der skal vi selvfølgelig have kontrollen tilbage.«

Hård retorik afføder ekstreme holdninger i befolkningen

Men når du anerkender, at der er områder, hvor man er nødt til at tage kontrollen tilbage, er man så ikke også som ansvarlig politiker nødt til at gå ind og sige højt, at der er problemer her, og vi bliver nødt til at gøre noget ved det?

»Jo, men indgangsbønnen og overskriften skal hver gang være, at muslimer i Danmark er en del af Danmark. Det er mennesker med en særlig tro, der naturligvis skal være plads til i Danmark. Punktum. Og så kan man i næste sætning sige, at vi selvfølgelig skal gribe ind der, hvor der udarter sig ting, som er ekstreme.«

Hvorfor skal man sige det i den rækkefølge?

»Fordi der lever rigtig mange mennesker i det her land, der er muslimer. Hver gang der står en overskrift i avisen, at nu er islam bla, bla, bla, eller der er en tv-udsendelse, hvor Martin Henriksen siger til en ung mand, at han ikke er dansk, fordi han ikke har fem generationer tilbage, så ekskluderer man og skubber til nogle mennesker. Og det er det, der er min skræk. For sådan noget afføder mere og mere ekstreme holdninger i vores samfund. For mig er det ekstremt, at en politiker kan finde på og stå og sige sådan noget på dansk tv. Der bliver vi da nødt til at reagere.«

Appel til alle politikere: Stop med at skabe frygt

Du vender hele tiden tilbage til Dansk Folkeparti, men f.eks. Naser Khader og Venstre med Inger Støjberg understreger, at de kun peger på de muslimer, der ikke kan finde ud af at indordne sig under den måde, vi lever i Danmark. Er det så ikke okay, når de samtidig understreger det?

»Hvis du tager striben af det, der har været sagt og delt de sidste tre år, så er det konsekvent og konstant en fremhævelse af, at muslimer per definition er en udfordring og en belastning. Det kulminerer bare nu i nogle af de her tv-indslag. Og min appel er, at alle politikere overvejer, at gå ind ad den dør, der siger, at det her er et social problem i stedet for at gå efter de nemme overskrifter, der gør folk mere bange, end hvad godt er. Det er for nemt, og det ender med at blive for farligt. Det er præcis der, jeg synes, at alle politikere må reagere.«

Flygtningestrømmen har været rekordhøj de sidste år, og jeg hører dig også anerkende, at der er problemer med integration visse steder. Det har politikerne jo et ansvar for at håndtere og handle på. Er det ikke let for dig at stå pege fingre ad politikerne, når du ikke har ansvaret?

»Jo, det kan du sige, men jeg prøver at lade være med at pege fingre. Jeg vil meget nødigt sige, at det er en generel kultur på Christiansborg, og jeg medgiver, at der ikke er lette løsninger. Men det er en appel til alle politikere med ansvar for det her land til at prøve at vende den her diskurs, så den ikke konsekvent lander i et rygmærke, der hedder, du ikke er velkommen.«