Stine Bosse frygter, at regeringen trækker Skat to skridt frem og tre tilbage

At nedlægge Skat for at lægge alle opgaver ud i syv nye styrelser svarer ifølge erhvervskvinde Stine Bosse til at nedlægge Ikea og lave en selvstændig sengeafdeling, sofaafdeling og HR-afdeling.

Erhvervskvinden Stine Bosse er kritisk over for regeringens planer om at opløse Skat for i stedet at oprette syv nye styrelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»Der har jo ikke været styr på det, så nu må det være lovligt at være ekstraordinært kritisk i forhold til de valg, der tages.«

Sådan siger Stine Bosse om Skat, der står til en voldsom ændring. Regeringen har som konsekvens af en stribe skandalesager besluttet at nedlægge Skat og erstatte styrelsen med syv selvstændige styrelser, der skal spredes ud over landet på Fyn, Sjælland og i Jylland som en del af den igangværende udflytningsplan. Stine Bosse understreger, at hun udtaler sig på overskriftniveau, men hun er som udgangspunkt kritisk over for planen.

»Problemet er, at hvor går man hen fra de forskellige styrelser, hvis man ikke kan blive enige? I alle organisationer er succeskriteriet det, der foregår mellem siloerne. Bliver du rigtig god eller bliver du ikke særlig god, det afhænger af, om du kan løse det, der foregår mellem siloerne. Og der vil opstå problemstillinger og uenigheder, det gør der i alle organisationer,« siger hun.

På det sociale medie Twitter sammenligner hun regeringens plan med at lukke Ikea og dele virksomheden op i »sengeafdeling, sofaafdeling og HR-afdeling«.

»Hvis man forestiller sig, der skal implementeres ny lovgivning, så tager man sig af det i en afdeling, i en anden afdeling skal man tage sig af, hvordan man opkræver i henhold til den nye lovgivning, i en tredje afdeling skal man tage sig af IT-systemet, der kan håndtere det, og i en fjerde afdeling skal man rekruttere de mennesker, der skal bruges til at lave de her nye systemer. Så spørger jeg: Hvis man nu bliver uenig, hvor går man så hen? Hvor er ankepunktet? Er der noget? Det kan godt være, der er tænkt over det og lavet en overbygning, og så klapper jeg i hænderne og tier stille. Men hvis der ikke er, så mangler der noget,« siger Stine Bosse.

De syv nye styrelser skal være i drift fra 1. juli 2018, og dermed bliver Skat begravet blot 13 år efter, det blev etableret i 2005.

»Det sker i en erkendelse af, at den organisatoriske ramme, der er blevet sat op, ikke har kunnet løfte opgaven,« har skatteminister Karsten Lauritzen (V) forklaret i et interview med Berlingske.

Ministeren mener, at for mange opgaver er blevet centraliseret, og derfor vælger man nu at gå den anden vej. Men det er problematisk, mener Stine Bosse:

»Det kan forekomme som en nærliggende løsning, men med alt hvad jeg ved om organisationer, og hvor de virkelige udfordringer ligger - ikke bare hos Skat, men i alle organisationer, så er det mellem de her siloer – det er ikke svært at lave en fokuseret inddrivelsesorganisation. Det er faktisk ret nemt. Mit spørgsmål der står tilbage er – hvor sikrer man de ting, der går på tværs?«

»Hvis man ikke sikrer det, er jeg bekymret for, at vi tager to skridt i den rigtige retning, men måske to baglæns og i værste tilfælde tre skridt baglæns. Hvis styrelserne bliver uenige og ikke har noget sted at gå hen, så vil tingene tage endnu længere tid og blive endnu mere komplicerede,« siger hun.

På et pressemøde tirsdag formiddag forklarer skatteministeren, at »det bliver klokkeklart, hvem der har ansvaret for hvad på ledelsesplan« med de nye styrelser, skriver Ritzau.

Frem for at dele Skat op i syv nye styrelser, mener Stine Bosse, problemerne i Skat skal løses med »kæmpe« investeringer i antallet af medarbejdere og en opbygning af deres kompetencer, hvilket ikke umiddelbart står i modstrid til regeringens oplæg. Det gør til gengæld planen om udflytning.

»Der er noget galt med, at man flytter rundt på folk og bare tror, folk flytter med per automatik. Det ved store virksomheder alt om – det er noget af det allermest risikable, når du bare leger med, at nu flytter vi 100 herhen, og så flytter de bare ikke med. Så står man med håret i postkassen,« siger hun.

»Og spørger du om det kan blive værre? Det kan det altid,« siger hun.