Stikprøver er regeringens svar på flygtningekrisen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil forhindre kaotiske tilstande i Danmark med midlertidig grænsekontrol. Dansk Folkeparti forlanger mere end blot symbolik.

Foto: Palle Peter Skov. Mandag d.4. januar 2016- - Grænsekontrol ved grænsen i Padborg by. ©2015 Palle Peter Skov
Læs mere
Fold sammen

Selv om der på nuværende tidspunkt i langt højere grad er tale om symbolik end kontrol, tog regeringen mandag klokken 12 et afgørende skridt i flygtningekrisen: Midlertidig grænsekontrol ved Danmarks grænse til Tyskland.

200 betjente er i første omgang udkommanderet til i skiftehold at udføre kontrollen, der skal bestå af stikprøver ved den 70 kilometer lange dansk-tyske landegrænse samt ved færgerne i Rødby og Gedser.

»De nye svenske krav om ID-kontrol indebærer en alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge på kort tid ophober sig eksempelvis i og omkring København til fare for den offentlige orden og sikkerhed. Det ønsker vi ikke, og det er i det lys, vi ser os nødsaget til at indføre midlertidig kontrol på grænsen til Tyskland. Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje. Vi skal sikre ro og orden,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag præsenterede initiativet.

Danmark har orienteret EU-Kommissionen om den midlertidige grænsekontrol, som Schengen-reglerne giver mulighed for, hvis den offentlige orden er truet.

Argumentet for manøvren er ikke, at man ønsker at begrænse antallet af asylansøgere, for faktisk risikerer man med grænsekontrollen at øge tilstrømningen til Danmark, når flygtninge stoppes på grænsen, understregede statsministeren. Derimod er argumentet for det danske grænsetræk, at Sveriges grænsekontrol risikerer at øge antallet af personer, der opholder sig illegalt i Danmark efter at være blevet afvist på vejen ind i Sverige.

På et spørgsmål om, hvorvidt den danske grænsekontrol er endnu et søm i Schengen-samarbejdets kiste, svarede Lars Løkke Rasmussen: »Forhåbentlig ikke«, men han advarede også om nødvendigheden af at få styrket EUs ydre grænser:

»Hvis EU ikke kan beskytte de ydre grænser, vil man se stadigt flere lande, der indfører midlertidig kontrol af de indre grænser.«

S er klar til yderligere tiltag

Folketingets største fortaler for grænsekontrol, Dansk Folkeparti, har længe været af den opfattelse, at Schengen-systemet er brudt sammen. Og selv om partiformand Kristian Thulesen Dahl kun vil kategorisere regeringens tiltag som »et skridt i den rigtige retning«, noterer han sig med tilfredshed, at Danmark nu vil optræde på listen over lande med grænsekontrol.

»Det er bestemt positivt, at menneskesmuglerne nu vil se os som et af de lande, der har grænsekontrol. Det kan forhåbentlig have en effekt. Men hvis det også skal have en virkning på længere sigt, så det ikke bare bliver rent symbolsk, kræver det, at vi får egentlig grænsekontrol,« siger han.

Hos Socialdemokraterne bakker parti-formand Mette Frederiksen op om den midlertidige grænsekontrol, og hvis det bliver nødvendigt, er hun klar til at gå endnu længere.

»Vi har en klar forventning om, at regeringen uden tøven er parat til at iværksætte yderligere tiltag, hvis det viser sig at være nødvendigt. Det afgørende er, at vi kan opretholde trygheden og stabiliteten i Danmark, og at vi som samfund kan følge med,« skriver hun i en mail til Berlingske.