Per Stig siger farvel til krig og terror

Per Stig Møller har opnået stor respekt som udenrigsminister. Efter otte år med krig, terror og fredsinitiativer på dagsordenen står den nu på kultur.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 67-årige Per Stig Møller må efter mere end otte år sige farvel til et liv med fingrene helt nede i de store udenrigspolitiske spørgsmål.

Som udenrigsminister siden den 27. november 2001 har han fra Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads været i frontlinjen for det, der er kaldt en aktivistisk udenrigspolitik.

Nu står Per Stig Møller på tærsklen til et scene- og karriereskifte til kulturminister, mens partifællen og partiformanden Lene Espersen overtager udenrigspolitikken.

Per Stig Møllers tid som udenrigsminister har været præget af konflikter, terror og krig. Det kan lyde som et lidet attraktivt job, men han har trivedes godt med det.

Og vælgerne har også trivedes godt med Per Stig Møller. Meningsmålingerne har gennem årene vist, at han hører til blandt regeringens mest populære ministre.

Diplomatiske kilder, pressefolk og iagttagere er da heller ikke i tvivl om, at Per Stig Møller har været en kompetent udenrigsminister. Stor viden, lynende intelligent, og han har i øvrigt en kontant form for humor.

Han kan snakke med om det meste. Men det er også kendt, at han har temperament.

Per Stig Møller havde ikke siddet i stolen i mange dage, før tonen med den nye aktivistiske politik blev slået an.

Danmark tilbød USA militær hjælp i Afghanistan, som USA angreb efter terrorangrebet i New York og Washington. USA sagde ja, og siden har vi haft danske soldater i Afghanistan.

Dermed viste regeringen i praksis, at den støttede USA's daværende præsident, George Bushs krig imod terror, der også førte til USA's angreb på Irak i marts 2003. Også her fulgte Danmark trop.

Per Stig Møller har dog ikke kun haft krig på programmet. Han har bidraget til fredsprocessen i Mellemøsten med sin Køreplan for Fred og haft utallige møder med lederne i Mellemøsten.

Han fik god brug for sin erfaring og kontakter herfra, da Danmark havnede i Muhammedkrisen i 2005 og 2006.

/ritzau/