Per Stig Møller frygter ikke Irans trusler

Udenrigsministeren ryster ikke på hånden efter den iranske ambassade har truet danske politikere med følger efter deres kritik af situationen i Iran.

Udenrigsminister Per Stig Møller Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den iranske ambassade følger med i, hvad danske politikere og medier mener om udviklingen i Iran, lyder det i en erklæring fra den iranske ambassade.

Men iranernes trusler får ikke udenrigsminister Per Stig Møller (K) til at ryste på hånden.

- Det kan jo ikke ændre ved, at vi faktisk fordømmer overgrebene på demonstranterne, fordømmer at man stopper pressefriheden. Det kan vi ikke lade os true til ikke at fordømme. Det er fundamentale rettigheder, som Irans regering for øjeblikket undertrykker, så de må true os lige så meget de vil, siger Per Stig Møller til TV2 News.

Truslen fra Irans ambassade er kommet i en erklæring her til Berlingske.dk. Her hedder det:

- Den Islamiske republik i Iran holder skarpt øje med de forskellige landes positioner og holdninger til den aktuelle udvikling i Teheran og vil, uden tvivl, tage bestik af uansvarlige og opflammende positioner fra regeringer og medier i andre lande, lyder erklæringen.

Berlingske.dk har forgæves bedt ambassaden uddybe konsekvenserne, hvis en politiker eller et medie er for kritisk over for præstestyret i Iran.

Mandag indkaldte Udenrigsministeriet ligesom andre EU-lande den iranske ambassadør for at fordømme volden mod demonstranter i Teheran og andre byer.

Men der er intet at kritisere, mener ambassaden, som påpeger, at 85 procent af iranske vælgere stemte mod et gennemsnit på 44 procent ved valget til EU-Parlamentet.

- Den støtte, som anarkisterne i Iran modtager fra udenlandske elementer og politikere i visse lande, er forklædt som støtte til demokratiet og det iranske folks stemme, og støtten er mistænkelig. Manglende respekt for flertallets stemme og demokratiets principper betragtes som en modsætning til de såkaldte demokratiforkæmperes slogan og propaganda, hedder det i erklæringen.

/ritzau/