Stig Grenov kom ud på terrassen: »Vi har mistet det«

Kristendemokraterne havde håb. Efter en historisk god valgkamp stod partiet tidligere på aftenen til at krydse spærregrænsen og hente et kredsmandat. Få timer senere var situationen en anden. Partiet havde tabt alt.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Der blev hujet på Vermlandsgade, da DRs første exitpoll kom ind klokken 20.00. Partiet, der ikke havde haft en plads i Folketinget i tæt på to årtier, stod til 2,3 procent af stemmerne og samtidig stod med sit lyse håb, Kristian Andersen, på vej mod et potentielt kredsmandat. For den fungerende formand, Isabella Arendt, var det ikke et spørgsmål om, hvorvidt partiet kom ind på Christiansborg. »Det er spørgsmål om, hvordan vi kommer ind,« konstaterede hun.

Under to timer senere sad hun på terassen. Lidt væk fra festen og med sin mand i den ene hånd. Stig Grenov trådte gennem de åbne døre: »Vi har mistet det.«

Partiets håb om en kredsmandat var netop blevet slukket, og med tæt på alle stemmer optalt, kastede Kristendemokraterne håndklædet i ringen.

Historisk godt valg

Over et par timer var jublen forstummet. Stemningen i landskontorets hvide mødelokaler blev gradvist værre, og med tæt på alle stemmer optalt, var det klart, at Kristendemokraterne ikke ville krydse den spærregrænsen og fortsætte ind i Folketingssalen. Målingerne var vendt.

Men det ændrer ikke ved ét faktum, påpeger lektor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, Niels Nørgaard Kristensen.

»Kristendemokraterne har haft langt det bedste valg i 20 år,« siger han.

Lektoren vurderer, at modsat tidligere valgkampe har Kristendemokraterne denne gang – under ledelse af den fungerende formand, Isabella Arendt – også har blandet sig i klima- og miljødebatten, alt imens der har været et opbrud på højrefløjen.

Når Liberal Alliance har siddet i regering og Dansk Folkeparti er smeltet sammen med midterpartierne, lyder argumentet, er der blevet en større gruppe vælgere, som bl.a. Kristendemokraterne har kunne gå efter. Han understreger samtidig, at den fungerende formand har været en klar force bag partiets fremgang.

»Når partiet er gået rigtig meget frem, ikke mindst på grund af den Arendt. Derudover har Kristendemokraterne kan det se ud som om, at partiet til et vist punkt har udfyldt et tomrum i dansk politik, hvor de tager et mærkesager op, som ikke har været så italesat igennem de sidste mange år,« siger han og nævner eksempler familiekultur og kristne værdier.

»Men man kan godt forstå, at de er ret skuffede,« siger han.

189 stemmer

Tilbage på Vermlandsgade var der flere der begyndte at samle sig om et bord ved. Det var på vej mod slutningen på det, som kunne have tegnet til at blive KDs vej tilbage til Folketinget. Nu stod og faldt alt med partiets sidste håb: Den 51-årige Kristian Andersen, som stillede i Vestjyllands Storkreds.

Minut for minut fulgte man optællingen i den anden ende af landet og Kristian Andersens mandat. Kandidaten var selv til festen, og på terrassen begyndte optællingen at blive »lige lidt for spændende« for Isabella Arendt.

Kort efter var resultatet klar og Grenov trådte ud i den københavnske nat. Ifølge nyhedsbureauet Ritzau havde Kristendemokraterne fået 17.013 stemmer i kredsen.

De Radikale havde fået 17.202.

»Det gik desværre ikke,« sagde en tydeligt skuffet Kristian Andersen efterfølgende til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

»Det var tæt på.«

189 stemmer ifølge nyhedsbureauet, hvis man skal være nøjagtig. Partiet havde fået 1,7 procent af stemmerne - en fordobling fra valget i 2015.