Per Stig: Freden kan vindes i Afghanistan

Danske soldater i Afghanistan kan se frem til flere angreb i Helmand-provinsen, konkluderer rapport. Udenrigsministeren tror dog stadig på, at freden kan vindes

Per Stig Møller og Søren Gade på dagens pressemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Billedet er nok dystert, men regeringen tror stadig på, at der er lys for enden af tunnelen i Afghanistan. Selv om en ny rapport om situationen i Helmand-provinsen peger på, at en del af hverdagen i stigende omfang kommer til at bestå af vejsidebomber, selvmordsbomber og terrorangreb for de godt 500 danske soldater i den uroplagede provins, så tror udenrigsminister Per Stig Møller (K), at freden kan vindes.

- Helmand-provinsen skal naturligvis ind i en langt bedre gænge end hidtil. Det drejer sig både om at få en militær sejr over Taliban og krigsherrerne, samtidig med at det civile samfund skal udvikles med blandt andet skoler og hospitaler. De to ting går hånd i hånd, og vi kan ikke vinde militært på lang sigt, hvis vi ikke får civil fremgang. Men freden kan vindes, og det kan vi jo se på den fremgang, der blandt andet har været ved, at flere og flere kommer i skolerne. Nu får de en helt anden fremtid, end hvis Taliban kom til magten, og det betyder også, at de kan være med til at skabe et mere moderne samfund, siger Per Stig Møller.

/ritzau/