Per Stig afviser dobbeltspil

Per Stig Møller vil ikke stå inde for, hvad ambassadør Cain har forstået om dansk kritik af fangetransporter.

Per Stig Møller. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Der er ikke tale om dobbeltspil fra min side. Min linje har været klar hele tiden. Det siger tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Han afviser hermed, at regeringen på den ene side lovede Folketinget at spørge USA om ulovlige fangetransporter samtidig med, at regeringen via sine topembedsmænd sagde det modsatte til USA's tidligere ambassadør i København James P. Cain.

- Hvordan Cain har opfattet samtaler med danske embedsmænd og under samtaler med danske embedsmænd, hvor jeg ikke har været til stede, kan jeg ikke vide noget som helst om, siger Per Stig Møller. 

- Jeg har ikke ført Folketinget bag lyset

- Jeg kender ikke noget til, at jeg skulle have sagt andet end, hvad jeg gjorde offentligt og over for amerikanerne. Jeg har ikke ført Folketinget bag lyset, siger han.

Ifølge Per Stig Møller fremgår det tydeligt, at han har flere gange har rejst sagen over for daværende udenrigsminister Condoleezza Rice.

Politiken skriver søndag, at hidtil hemmeligholdte dokumenter fra USA's ambassade i København viser, at danske embedsmænd i fortrolighed gjorde det klart, at de gerne ville have sagen til at forsvinde hurtigt og stilfærdigt. 

SF vil på baggrund af de nye oplysninger have en uvildig undersøgelse, mens Enhedslisten har indkaldt til en hasteforespørgsel. Dansk Folkeparti afviser en undersøgelse.

- Jeg tror ikke et øjeblik på, at Per Stig Møller har ført Folketinget bag lyset, siger udenrigsordfører Søren Espersen, der ikke mener, at James P. Cain er den dygtigste diplomat USA har haft i Danmark.

- Breve fra ambassadører er ofte skrevet i et sprog, hvor ambassadøren føler eller mærker noget. Det kan man ikke bygge en kæmpestor undersøgelse på, siger han.