Stenrig bilfamilie sender stikpille til DF i avisannonce

»Jeg tager det med et glimt i øjet. Det skal der også være plads til,« lyder Dansk Folkepartis reaktion på en storstilet annoncekampagne med »ros« til partiet i flere danske aviser.

»Kære Dansk Folkeparti – vi skylder jer en stor og oprigtig Tak for opbakning til nye tekniske afgifter, som fremover vil give flere danskere adgang til dyre luksusbiler.«

Sådan skriver Interdan Leasing, der forhandler luksusbiler som Audi, BMW og Porsche, i en helsides annonce i blandt andet Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten tirsdag.

Annoncen har vakt opsigt på de sociale medier. Blandt andet har TV 2-journalisten Hans Redder bemærket annoncen, der kommer fra lidt uventet kant.

Inderdan-koncernen havde i 2016 et overskud på 209 mio. kr. og er blandt de største bilforhandlere i Danmark. Ejerfamilien er den stenrige familien Bruun.

Rosen virker derfor usædvanlig, men Dansk Folkepartis skatteordfører René Christensen er nu ret sikker på, at annoncen er yderst ironisk ment.

»Det er selvfølgelig en joke, og de er sure,« siger René Christensen.

Ifølge DFeren skal forklaringen findes i regeringens skatteudspil, hvor den foreslår at indføre en flad registreringsafgift på 100 procent på personbiler, hvilket vil gøre op med den nuværende registreringsafgift, hvor afgiften for personbiler er på 105 procent op til 106.600 kroner og 150 procent for den del af bilens pris, der overstiger de 106.600 kroner.

De dyreste biler vil dermed falde mest i pris, hvis regeringen kommer igennem med forslaget.

Dansk Folkeparti foreslår derimod et opgør med registreringsafgiften ved at indføre en såkaldt teknisk baseret afgift. Tekniske specifikationer som vægt, CO2-udledning og sikkerhed skal i stedet afgøre størrelsen på afgiften.

»Det er klart, at de dyreste biler kommer til at lide under det, fordi de selvfølgelig er tungere og mere miljøbelastende.« siger René Christensen med henvisning til de tungeste og hurtigste biler.

Så det er ikke DF-politik, at almindelige danskere skal have råd til dyre luksusbiler?

»Nej, for os er det vigtigt, at vi får bedre og billigere biler. I øjeblikket bliver der også solgt mange mikrobiler. Det er ikke, fordi det er dårlige biler som sådan. Men når man kigger på de tekniske specifikationer, kan de til gengæld ikke så meget, når det kommer til miljø og sikkerhed. Vi vil gerne have, at danskerne kan komme op i Golf-klassen. Og der er en teknisk afgift god,« siger René Christensen.