Stemmeslugende SFer genopstiller ikke til Folketinget

Özlem Cekic gik glip af en plads på Christiansborg ved valget i 2015. Nu dropper hun karrieren som politiker.

Flyttedag på Christiansborg, mandag den 22. juni 2015. De folketingsmedlemmer, der ikke blev stemt ind eller stopper, brugte dagene efter valget til at rydde op på deres kontore og pakke ned i flyttekasser. Her er det Özlem Cekic fra SF, der pakker ned på sit kontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Politikeren Özlem Cekic fik næstflest SF-stemmer ved folketingsvalget sidste år. Alligevel glippede pladsen på Christiansborg for hende, da partiets mandattal blev barberet gevaldigt ned.

Nu har Özlem Cekic besluttet, at hun ikke genopstiller for SF trods adskillige opfordringer.

»Jeg har besluttet mig for ikke at genopstille ­til Folketinget. Jeg er blevet opfordret af flere partiforeninger i Københavns Omegn til at stille op i stedet for Holger K. (Nielsen, red.), som har annonceret, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg.«

»Selv om det er en sikker SF-kreds, og mine chancer for at blive valgt er utroligt gode, har jeg valgt at takke nej,« skriver hun i en mail til Ritzau.

SF-formand Pia Olsen Dyhr slog den ellers højt profilerede Özlem Cekic ved folketingsvalget. Begge stillede op i Københavns Storkreds, men partiets generelle tilbagegang betød, at der her kun blev plads til ét SF-mandat.

Özlem Sara Cekic blev født i Tyrkiets hovedstad, Ankara, i 1976. Hun kom til København, da hun var ti år gammel.

Cekic skrev derfor dansk historie i 2007, da hun sammen med Yildiz Akdogan (S) blev valgt ind i Folketinget som de første kvindelige indvandrere nogensinde.

Men punktummet er sat for den tidligere sundheds- og psykiatriordførers gang på Christiansborg.

»Jeg skal ikke længere være politiker, men fortsat være politisk,« skriver Özlem Cekic.

»I de otte år jeg har siddet i Folketinget, har jeg insisteret på løsninger frem for ølkassetaler. Men desværre er Christiansborg en del af problemet og ikke løsningen. Christiansborg graver grøfterne dybere mellem befolkningsgrupper,« skriver hun videre.

Özlem Cekic har været kendt for at tage sine egne beslutninger, uanset om de har været problematiske eller udfordrende.

Hun har i løbet af sin tid på SF's socialistiske fløj været involveret i en lang række debatter, intriger og diskussioner, som samtidig har understreget hendes engagement, passion og ærlighed.

Fremover vil Cekic være selvstændig og bruge sin til på at arbejde som "brobygger". Fokus bliver på at rådgive og mægle for at skabe vellykket integration, mønsterbrydere og "et mere samlet Danmark".

BLÅ BOG

Navn: Özlem Sara Cekic

Alder: 40 år

Fødested: Ankara, Tyrkiet

Nationalitet: Dansk

Uddannelse:

* 2000: Sygeplejerske, Hovedstadens Sygehusfællesskab

* 1996: Student, Rysensteen Gymnasium

Politisk karriere:

* 2007-2015: Medlem af Folketinget for SF

* 2004: Medlem af SF's hovedbestyrelse

* 2001: Medlem af SF

Civilstand: Gift, mor til tre børn

Bopæl: København

Andet:

* Kom til Danmark som tiårig i 1986 og stemte for første gang som 25-årig efter at have fået dansk statsborgerskab.

* Skrev 13. november 2007 dansk historie, da hun sammen med Yildiz Akdogan (S) blev valgt ind i Folketinget som de første kvindelige indvandrere nogensinde.

* Arbejder som foredragsholder, debattør, forfatter, børnebogsforfatter og rådgiver.

* Er kendt for at være i stærk opposition til Hizb ut-Tahrir og andre yderliggående religiøse foreninger, og hun argumenterer for at adskille stat og religion. Selv er hun erklæret muslim.

/ritzau/