Statsrevisorerne kritiserer at inddrivelse af gæld er forsinket

Nyt system for inddrivelse af gæld er forsinket, og Folketinget er blevet for dårligt underrettet, lyder det.

Det er meget beklageligt, at Skatteministeriets udvikling af det nye system til inddrivelse af gæld er væsentligt forsinket i forhold til forventningerne. (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

Det er meget beklageligt, at Skatteministeriets udvikling af det nye system til inddrivelse af gæld er væsentligt forsinket i forhold til forventningerne.

Det mener Statsrevisorerne, som fredag har set på Rigsrevisionens beretning fra sidste uge.

Heri fremgår det, at der er risiko for, at systemet først kører fuldstændigt om mere end et år.

Det er i midten af Statsrevisorernes skala for kritik.

»Skatteministeriets planer og forventninger har været for optimistiske, og ministeriet har undervurderet kompleksiteten og omfanget af opgaven med at udvikle et nyt inddrivelsessystem,« lyder kritikken.

Samtidig kritiseres det, at Skatteministeriet ikke har orienteret Folketinget om forsinkelsen. I stedet har ministeriet flere gange fastholdt forventningerne over for de folkevalgte.

Formålet med udviklingen af det nye system er at genoprette inddrivelsen af borgeres og virksomheders gæld, efter at det gamle system blev skrottet, fordi det var mangelfuldt.

Eksempelvis sagde daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) i februar i år, at »i 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet«.

Formanden for Statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF), siger:

»Skatteministeriets planer og forventninger har ikke været gode nok, og nu kan man fra vores side og Rigsrevisionens side se, at det i hvert fald vil strække sig langt ind i 2020 og måske endnu længere, inden det kommer til at køre,« siger han.

Formålet med udviklingen af det nye system er at genoprette inddrivelsen af borgeres og virksomheders gæld, efter at det gamle system blev skrottet, fordi det var mangelfuldt.

»Mens man har forsøgt at inddrive gælden, er den vokset til 118 milliarder kroner. Det er skatter og afgifter, vi ikke får ind, og penge, som man kunne bruge mere fornuftigt, i stedet for at de ligger ude hos borgerne,« siger Henrik Thorup.

I august sagde den nytiltrådte skatteminister, Morten Bødskov (S), at det ikke bliver muligt at få styr på inddrivelse af ny gæld inden årets udgang.

Han vil nu lægge en samlet plan for, hvordan gældsinddrivelsen kommer tilbage på sporet.

Planen skal strække sig mange år frem og adressere både ny gæld, tilkobling af kreditorer og fortsat oprydning efter det gamle system.

Desuden påtales det af Statsrevisorerne fredag, at forsinkelser i inddrivelsen medfører et økonomisk tab. Derudover går det ud over retsfølelsen samt tilliden.

Derfor mener revisorerne, at der sideløbende bør udvikles supplerende tiltag for at begrænse tabet for statskassen.

Skatteminister Morten Bødskov har nu to måneder til at svare på kritikken.

/ritzau/