Statsrevisorer overvejer at klage over »upassende« Løkke i kvotekonge-sag

Statsrevisorformand kalder det upassende, at statsministeren handlede på kritik, før den blev offentliggjort.

Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen har Statsrevisorerne onsdag udtalt deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen i dansk fiskeri.

Men allerede i sidste uge - altså før beretningen blev offentliggjort - valgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at fjerne fiskeriet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

»Det finder jeg upassende,« lyder dommen fra Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), på et pressemøde onsdag.

»Det er manglende respekt fra statsministerens side overfor Rigsrevisionen og Statsrevisorerne, og det er vi selvfølgelig ikke begejstret for,« siger han.

Og den udlægning er Statsrevisorernes næstformand, Henrik Thorup (DF), enig i.

»Det er statsministerens beslutning. Det er ikke noget, vi kan blande os i, men jeg er enig i det, som formanden har sagt her,« siger han.

Statsrevisorerne overvejer nu at indgive en klage over Lars Løkke Rasmussen til Folketingets øverste instans, præsidiet.

Statsministeren har flyttet fiskeriet ind under Udenrigsministeriet, hvor det bliver minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V), der skal rydde op og opbygge en helt ny fiskeristyrelse.

Manøvren bliver af kommentatorer udlagt som et forsøg på at tækkes støttepartiet Dansk Folkeparti, der har været ude efter Esben Lunde Larsen, samt et forsøg på at tage brodden af sagen før onsdagens pressemøde.

»Det er i hvert fald en mistanke, man kan have,« siger Peder Larsen på pressemødet, da han bliver spurgt ind til den analyse.

Statsrevisorerne er en uafhængig institution under Folketinget, som holder øje med, at statens penge bruges lovligt, effektivt og efter hensigten.

I sidste uge kunne Berlingske afsløre, at Løkke blev advaret mod at henvise til den endnu ikke offentliggjorte beretning. Det skete, kort før han fratog Esben Lunde Larsen ansvaret for fiskeriet.

I sin pressemeddelelse nævnte Løkke, at det i den kommende beretning fra Rigsrevisionen ville fremgå, at forvaltningen »igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af«.

Rigsrevisor Lone Strøm bekræftede, at hun anbefalede Statsministeriet ikke at nævne beretningen af respekt for statsrevisorerne, der endnu ikke havde haft adgang til den.

Socialdemokratiet mener, at Løkke brugte beretningen til at »dække over« det, politisk ordfører Nicolai Wammen kalder en fyring af Esben Lunde. Partiet vil have en redegørelse fra Løkke om forløbet.

/ritzau/