Statsrevisorer i hård kritik af kontrol med landbrugsstøtte

Tidligere ministerium har haft meget dårlig kontrol med udbetaling af landbrugsstøtte, siger statsrevisorer.

Arkivfoto: Henrik Thorup, formand for Statsrevisorerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at der ikke har været tilstrækkelig kontrol med landbrugstilskud. Det kan betyde tilbagebetaling af EU-midler.

Det skriver Statsrevisorerne i en beretning, der netop er offentliggjort.

Det er Landbrugsstyrelsens mangel på kontrol med, om landbrugere har lavet en kunstig opsplitning af deres bedrift for at omgå et loft over støtte, der får kritik.

Statsrevisorerne giver et eksempel, hvor en landbruger ejer en bedrift på 90 hektarer, men deler den op i tre selskaber, hvorfra hvert selskab søger om støtte.

Dermed kan alle tre selskaber få udbetalt de fem millioner kroner, som loftet er på.

Rigsrevisionen har undersøgt sagen og har fundet, at selskaber med sammenfald i ejerkredsen i 2019 fik udbetalt 888 millioner kroner.

»Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i perioden 2014-2019 ikke har sikret en korrekt og tilstrækkelig kontrol af tilskud til landbrugere.«

»Landbrugsstyrelsen ved for eksempel ikke, hvor stor en andel af de 888 millioner kroner, som er udbetalt i tilskud i 2019, der uberettiget er udbetalt til landbrugere, fordi de har opsplittet deres bedrifter,« skriver Statsrevisorerne i en kommentar.

Der bliver hvert år uddelt omkring syv milliarder kroner i tilskud. Men Landbrugsstyrelsen har ikke »sikret en tilstrækkelig kontrol« med modtagernes ejerforhold og har ikke »i tilstrækkeligt omfang« sikret sig, at »væsentlige krav« er overholdt.

»Den utilstrækkelige kontrol medfører risiko for, at nogle landbrugere uberettiget har fået tilskud, og at Danmark skal tilbagebetale EU-tilskud som følge af underkendelser fra Europa-Kommissionen,« skriver Statsrevisorerne.

Den siddende minister har fire måneder til at svare på den kritik, der er rejst.

/ritzau/