Statsrevisor: Regeringen dækker over noget i solcellesagen

Regeringen dækker over noget, når den i et brev til Folketingets formand forsøger at bremse dele af Rigsrevisionens undersøgelse af solcellesagen. Det mener statsrevisor Kristian Jensen.

Rigsrevisionen har ikke ret til at snage i Klima- og Energiministeriets lovforberedende arbejde i forbindelse med sin undersøgelse af solcellesagen, skriver fire af regeringens ministre onsdag i et brev til Folketingets formand.

Brevet, som Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af, er et udtryk for, at regeringen forsøger at dække over noget, mener gruppeformand i Venstre, Kristian Jensen (V), der som statsrevisor har været med til at sætte Rigsrevisionen i gang med undersøgelsen.

»Det er statsrevisorerne, der er kommet med en bestilling, og derfor fatter jeg intet af, hvad Folketingets formand skal blandes ind i den her diskussion om. Hvis der var et eller andet, de var fagligt utilfredse med, kunne de have startet en faglig dialog med os som statsrevisorer i stedet for at skrive til Folketingets formand,« siger Kristian Jensen og fortsætter:

»Jeg kan kun tolke det som et forsøg på at dække over noget, regeringen ikke vil have undersøgt.«

Berlingske Business afslørede tidligere i år, at Klima- og Energiministeriet under Martin Lidegaard (R) - trods et hul i lovgivningen om støtte til solceller - gik videre med loven, som så måtte laves om tre måneder senere og kan koste statskassen milliarder.

Rigsrevisionen skal nu undersøge ministeriets lovforberedende arbejde i perioden 2010-2013. Men den del af undersøgelsen rejser ifølge regeringen »grundlæggende spørgsmål om forholdet mellem regeringen og Folketinget - og om Rigsrevisionen som kontrolinstans under Folketinget.«

Det skriver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i et brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S).

De ønsker hans vurdering af sagen, fordi de mener, det er problematisk, at Rigsrevisionen med sin undersøgelse kan blive »normsættende« for det lovforberedende arbejde.

»Selvfølgelig skal al lovgivning forberedes ordentligt. Men rent principielt må det i sidste ende være ministeren i det pågældende ministerium, som må beslutte, om han eller hun vil fremsætte et lovforslag og efterfølgende på almindelige politisk vis stå på mål for det valg, som er truffet,« siger finansminister Bjarne Corydon til Berlingske Nyhedsbureau.

Kristian Jensen er rystet over brevets karakter og vil nu drøfte det med de øvrige statsrevisorer.

»Vores uafhængighed som statsrevisorer afhænger af, at ingen kan intimidere vores ret til at bede om undersøgelser, og derfor er jeg stærkt forundret over, at regeringen på den måde forsøger at intimidere statsrevisorernes ret til at sætte den undersøgelse i gang, vi gerne vil have,« siger han.