Statsministeriet indkalder til corona-pressemøde

I sidste uge blev alle Folketingets partier enige om, hvad der skulle åbne i fase 2, som begyndte mandag.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Statsministeriet indkalder til pressemøde klokken 10.00 om Covid-19 i Danmark. Det meddeler Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er uvist, hvad pressemødet mere specifikt skal omhandle.

I sidste uge blev alle Folketingets partier enige om, hvad der skulle åbne i fase 2, som begyndte mandag. Partierne blev ligeledes enige om, hvad der kan ske i fase 3 og 4.

Pressemødet er indkaldt, kort tid efter at Sundhedsstyrelsens retningslinjer for fysisk afstand under coronakrisen blev ændret.

Ændringen blev meldt ud søndag aften. Den betyder, at man nu i de fleste tilfælde anbefaler at kunne holde én meters afstand i stedet for to meter.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, har i mandagens udgave af Berlingske udtalt, at aftalen om genåbningen af landet derfor er lavet på en forkert præmis. De retter kritik af regeringen.

Ligeledes ser partierne Nye Borgerlige, Liberal Alliance og De Konservative gerne, at partilederne drøfter genåbningen på ny. Aftalen om genåbningen blev forhandlet på plads i løbet af torsdag og fredag i sidste uge.

I den indgåede aftale for fase 2 er partierne enige om, at regeringen skal melde ud om grænsekontrol og indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger senest 1. juni.

En række partier ser gerne grænserne åbnet, så eksempelvis tyske turister kan komme til Danmark og give en økonomisk indsprøjtning til det hårdt ramte turisterhverv.

I weekenden meddelte Udenrigsministeriet, at rejsevejledningen, der fraråder ikke-nødvendige rejser til samtlige lande i verden, forlænges, så den gælder til og med 31. maj.

På trods af genåbningen af Danmark, hvor fase 1 begyndte efter påske, er smittetrykket siden slutningen af april faldet fra 0,9 til 0,7.

Det viste den seneste måling fra Statens Serum Institut (SSI) mandag. Den dækker over perioden 1. til 7. maj.

Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange andre en person med coronavirus smitter. Hvis det er 0,7, betyder det, at en person med coronavirus gennemsnitligt smitter 0,7 andre.

Der har også været en del snak om forsamlingsforbuddet. Det er officielt forlænget til 8. juni. I genåbningens fase 3 er der lagt op til, at forsamlingsforbuddet kan blive hævet til mellem 30 og 50 personer. I dag er det på ti, men den knap kan man skrue på efter behov.

/ritzau/