Statsministerens store EU-ups

EU-topmødets førstedag blev et studie i statsminister-drej på en tallerken: Helle Thorning-Schmidt lovede danskerne, at de kan agere økonomisk politi og slæbe regeringen i retten for brud på finanspagten. Men så halede hun kraftigt i land.

Thorning var lige hurtig nok med sin udtalelse om, at enhver dansker er velkommen til at lægge sag an, hvis Danmark ikke overholder finanspagtens bestemmelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/BELGIUM

BRUXELLES: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) snublede torsdag gevaldigt i finanspagtens finere jura og lovede danskerne en åben juridisk ladeport til borgeres søgsmål mod regeringen.

Enhver, der mener at regeringen ikke lever op til finanspagtens krav, ville kunne slæbe regeringen i retten for brud på den, lød statsministerens vurdering over for Berlingske og Morgenavisen-Jyllandsposten. Statsministerens konklusion var soleklar: Mens EU-Kommissionen ikke kan røre en dansk regering, der overskrider finanspagten, skulle danskerne have fri mulighed for at sagsøge.

På spørgsmålet, om hvorvidt EU-Kommissionen kan slæbe Danmark for EU-Domstolen, lød svaret fra statsministeren:

- Nej, det kan Kommissionen ikke. Men det kan en dansk borger, hvis vedkommende ikke mener, at regeringen overholder den budgetlov, som vi vedtager som følge af vores medlemskab af finanspagten. 

Da Berlingske lagde udtalelsen på B.dk fik centraladministrationens jurister travlt. Ikke mindst fordi jura-professor Claus Haagen Jensen fra CBS lodret erklærede, at statsministeren tog fejl, fordi et sagsanlæg kræver en retlig interesse, noget der ifølge professoren er færreste danskere beskåret. Meget tyder på, at statens jurister er enige med Haagen, for løftet nåede ikke at blive mere end 6,5 time gammelt, før Thorning opsigtsvækkende trak i land igen med følgende skriftlige udtalelse:

- Jeg har tidligere i dag sagt, at det ikke er muligt for Kommissionen at anlægge sag mod Danmark ved EU-Domstolen for manglende efterlevelse af budgetloven. Derudover er det sådan, at en dansk borger vil kunne anlægge sag mod staten ved danske domstole, hvis vedkommende har en retlig interesse i sagens afgørelse, det vil sige en væsentlig, individuel og aktuel interesse. Og det vil en dansk borger næppe have i forhold til budgetloven.