Statsministeren nedtoner strid med fagbevægelsen

Fagbevægelsen vil ikke skrive under på slutdokumentet fra regeringens Vækstforum. Statsminister Lars Løkke Rasmussen forsøger at dysse konflikten ned, men bliver samtidig beskyldt for at politisere.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke optræk til ballade om regeringens Vækstforum. Sådan lyder meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), selv om det står klart, at hverken LO eller Dansk Metal vil skrive under på slutdokumentet, der efter alt at dømme anbefaler at afskaffe efterlønnen og bremse lønudviklingen i Danmark.

»Jeg glæder mig først og fremmest over, at fagbevægelsen har sagt, at de ikke forlader Vækstforum. De møder ind næste gang, præger den her debat og sætter fingeraftryk på andre områder, for det her handler ikke kun om efterløn,« siger Lars Løkke Rasmussen, der samtidig betoner, at fagbevægelsen er kommet med flere »fantastiske« forslag til, hvordan eksempelvis den danske arbejdskraft opkvalificeres.

De seneste dages strid udspringer af forslagene fra Vækstforum om at afskaffe efterlønnen og bremse lønudviklingen i Danmark, der har mødt modstand fra fagbevægelsen. LO har tidligere protesteret kraftigt imod Lars Løkke Rasmussens planer om at afskaffe efterlønnen, fordi fagbevægelsen mener, at det vil gå særligt hårdt ud over dens medlemmer, som har været længst på arbejdsmarkedet typisk i fysisk hårde job.

»Jeg bryder mig ikke om to af grundtonerne. Den ene er, at den offentlige sektor er en belastning, og den anden er, at alt skal udsættes for frie markedskræfter,« siger LO-formand Harald Børsting til Ritzau.

»Løkke politiserer«

SFs erhvervsordfører, Steen Gade, giver ikke meget for statsministerens nedtoning af striden med fagbevægelsen. Han mener, at Lars Løkke Rasmussen forsøger at legitimere sin egen politik igennem Vækstforum.

»Jeg synes, statsministeren forsøger at politisere med det her. Han udnytter krisen til at sige, at det nu er uundgåeligt at lave en ny model for det danske samfund, som ikke vil være et velfærdssamfund, som vi kender det,« siger Steen Gade.

Da Lars Løkke Rasmussen i 2009 offentliggjorde, at han ville nedsætte en tænketank, der skulle assistere regeringen under den økonomiske krise, slog han fast, at formålet var at finde svarene på de fremtidige udfordringer for dansk økonomi.

Men det seneste udspil fra Vækstforums er fra flere sider blevet kritiseret for at ligne regeringens politik og derfor have karakter af at være et valgoplæg til statsministeren - snarere end løsninger på Danmarks udfordringer.