»Statsministeren må melde ud, som han vil. Jeg synes bare stadig, det er en dårlig idé«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik over, hvad der er sket i dansk politik.

Alt taget i betragtning, er der kun to slags mennesker i verden, sagde Rudyard Kipling engang og fortsatte: Dem der bliver hjemme, og dem der ikke gør.

Nuvel, det var næppe sagt i relation til dansk politik og sommerferie. Temmelig sikkert ikke, faktisk. Men i denne uge har andelen af dem, der lader til stadig at være hjemme, været ganske lille.

Med andre ord; der er ikke sket det store i dansk politik. Der har dog været et par politikere hjemme på Christiansborg, og det, der er sket, får du overblikket over i helt kort form her.

V er uenig med LA, der er uenige internt, men får ros af DF

Vi begynder i mandags, hvor sommerfreden blev afbrudt af en opsigtsvækkende melding fra transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Motionsløb over Storebæltsbroen er slut, lød det. Og det fik både danskerne og politiske kollegaer i blå blok op af stolen. Og pludselig blandede også statsministeren sig i debatten - fra Frankrig.

Tilbage i maj foretog Vejdirektoratet en analyse af halvmaraton over lillebroderen til Storebælt - Lillebælt, hvor der havde været store trafikudfordringer. Styrelsen meddelte efterfølgende i maj, at Lillebælt Halvmaraton ikke ville få tilladelse til at benytte broen igen.

Den beslutning tog transportministeren til sig og meddelte altså, at det også skulle gælde motionsbegivenheder på broer som Storebæltsbroen.

Og SÅ vågnede et ferierende sommer-Danmark op. Nogle jublede. Andre buhede. Og Berlingske har skrevet en længere udredning af sagen, som du kan læse her.

En sag, hvor Venstre er uenig med LA, der er internt uenige med sig selv, men til gengæld får ros fra Dansk Folkeparti, der tilmed ikke godtager statsministerens melding om en måske forestående Tour de France-start i Danmark.

»Statsministeren må melde ud, som han vil. Hvis han kan finde politisk flertal til det, er han i sin gode ret til det. Jeg synes bare stadig, det er en dårlig idé,« siger DFs transportordfører, Kim Christiansen til Berlingske

Har du lyst til at læse den? Så klik her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

DF efter fund af jihadmateriale: Tag tilskuddet fra dem

Vi skruer tiden tilbage til i sidste uge, hvor Berlingske kunne fortælle, at Nordvest Privatskole i København er sat under skærpet tilsyn, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har fundet en mængde arabisksproget undervisningsmateriale med afsnit om jihad og martyrer i et kopirum på skolen.

Det fik torsdag i denne uge Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen til på tv2.dk at forlange, at skolen får frataget det statstilskud, som skolen som godkendt friskole får.

»Last day at the office«

»Last day at the office, nu får vi mere tid. Så skal vi finde ud af, hvad vi skal bruge den til.«

Som sådan er ovenstående sms ikke så opsigtsvækkende. Men det bliver den, når afsenderen er Lars Løkke Rasmussen, og når den er sendt kort før det altafgørende krisemøde i Venstre i Odense i juni 2014.

På vej til Odense sendte han en sms til sin hustru Sólrun, der var i London, og varslede, at tiden i front for Venstre var slut, og at parret nu ville få mere tid sammen. Det fortalte Løkke selv i et interview med Fyens Stiftstidende for en uge side.

Du kan læse det her - hvis du har abonnement.

PET skal kunne give folk fodlænke - selvom de ikke er dømt

Vi skal også lige forbi en af de såkaldte sommerballoner. Dansk Folkeparti foreslog således i denne uge, at personer - helt uden at være dømt for noget som helst - skal kunne udstyres med en elektronisk fodlænke af Politiets Efterretningstjeneste, for at PET dermed kan holde et ekstra øje med dem.

Forslaget er rettet mod personer i det danske samfund, som har »sympati for forskellige ekstreme bevægelser, eksempelvis Islamisk Stat«, siger DFs udlændingeordfører Martin Henriksen, som begrunder forslaget med, at »det kan være svært for efterretningstjenesten at holde styr på dem alle sammen hele tiden.«

Læs mere hos dr.dk her.

»Vi nærmer os situationen under den kolde krig«

»Vi skal ikke glemme, at både Kina og Rusland opgraderer deres forsvar voldsomt. Derfor er NATO også nødt til at tage truslen alvorligt. Jeg ønsker ikke, at vi skal ud i et våbenkapløb, men når vi har så store aggressive lande, bliver vi nødt til at tage det alvorligt.«

Bag citatet står Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. Han mener, at vi »nærmer os situationen under den kolde krig« og udtalte sig i denne uge til Berlingske i forbindelse med den fælles militærøvelse mellem Kina og Rusland i Østersøen. Mere her.

Barfoed: Det ulmer

Den tidligere mangeårige minister og konservative formand, Lars Barfoed, skrev i denne uge i Børsen om, hvad der (ikke) foregår lige nu i dansk politik - og om, hvad der kommer til at foregå lige rundt om hjørnet:

»Traditionen tro starter sommergruppemøderne i august. Og trods ferien bliver der arbejdet på udspil, der kan præsenteres for pressen i den forbindelse. De første forhandlinger om større sager begynder så småt også at starte lige på den anden side af månedsskiftet. Og regeringen skal have lovkataloget endeligt på plads, ligesom forslaget til finanslov for 2018 skal fremlægges og førstebehandles i folketingssalen allerede i august.

Herefter accelererer det voldsomt frem mod oktober, hvor hele apparatet er oppe at køre på fuldt blus igen. Det bliver et afgørende år i dansk politik, vi går ind i. Et år der kræver meget grundige forberedelser i regeringen. Derfor har ministrene helt sikkert også hjemmeopgaver med i kufferten på vej til sommerhus eller til sydens palmer.«

Læs hele bloggen her.

Farvel til den store lap?

1.000-kronesedlen er hovedsagelig til glæde og gavn for de kriminelle. Og derfor bør den afskaffes. Sådan lyder et sommer-forslag fra Enhedslisten, der blev beskrevet i Jyllands-Posten onsdag i denne uge. Mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tøver, så bakker Ældresagen og Dansk Erhverv op.

Forældre skal straffes, hvis børnene overværer vold i hjemmet

I samme avis samme dag slog Socialdemokratiet til lyd for, at forældre skal straffes for at lade børn overvære vold i hjemmet.

Meldingen, som partiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil altså luftede i JP, kom i forbindelse med en rapport fra SFI – Det Nationale Forskningcenter for Velfærd – som estimerer, at 5,3 pct. af alle danske børn vokser op i familier, som er registreret med én eller flere voldsepisoder, inden barnet fylder otte år.

Hvad er eliten?

Det spørgsmål har Politiken stillet Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, der kvitterer med følgende svar i en artikel, du kan læse i sin helhed (hvis du har abonnement) her:

»Eliten er jo en politisk-økonomisk lille konkret gruppe, som har ekstraordinært stor indflydelse uden at have et demokratisk mandat bag. Vi taler om nogle få hundrede mennesker, som ejer nogle af de største virksomheder, som ejer nogle af de største formuer. Som i kraft af de store formuer er i stand til at påvirke politiske beslutninger til deres egen fordel og få reglerne udformet til deres egen fordel. En adgang, som ligger langt ud over det at kunne stemme hvert fjerde år, som alle mulige andre har.«

På sin Facebook forklarer Pernille Skipper, hvorfor hun - til manges overraskelse - ikke selv mener, hun er en del af eliten:

Slut med dieselbiler i København?

Et flertal i Københavns borgerrepræsentation vil sende dieselbilerne ud af den danske hovedstad.

Tidligere har SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet talt for et sådan forbud, men i lørdags meldte Socialdemokratiet sig så også klar til at forbyde dieselbiler i København. Læs mere hos Berlingske her.

»Det er Norges fejl«

Vi slutter lige af med et citat, der mest af alt har at gøre med det Tour de France, der slutter i morgen. Men det kommer med i ugeposten, fordi manden bag citatet, Brian Holm, er konservativ lokalpolitiker på Frederiksberg. Og fordi det er ret markant:

»Selvfølgelig er det Norges fejl, at podiepigerne forsvinder. Det er dem, som startede det. Det var dem, der fandt på, at det var sexistisk og udstillede kvinderne. Ikke engang svenskerne kan finde på noget lignende, og er det nogen som er idioter, så er det svenskerne. De har ikke engang cykelløb.«

Du kan læse mere om sagen her.

Troværdighed og karisma

Vi slutter-slutter med sidste søndags store måling om politikernes troværdighed og karisma, som Gallup har bedt danskerne om at vurdere. Dyk ned i resultatet her:

Alternativet vil have et Landdistriktsministerium - i provinsen

Alternativet vil have "Et sammenhængende Danmark" - og et af partiets 38 forslag er, at der oprettes et landdistriktsministerium - og det skal ligge i provinsen. Læs mere her.

Det var det for denne gang - tak fordi du læste med. Hav en god lørdag.