Statsministeren lover hjælp efter færøsk fiskeboykot

Dansk hjælp til ændring af EU-sanktionerne mod Færøernes sildefiskeri og et grønlandsk uranprojekt uden dansk indblanding var statsministerens løfter efter denne uges møde med rigsfælleskabet.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved ugens rigsmøde, der torsdag kulminerede med et besøg på kunstmuseet Arken i Ishøj, åbnede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) op for, at Danmark står klar til at hjælpe Færøerne i fiskeboykotten fra EU. Samtidig slog statsministeren også fast, at spørgsmålet om uranudvindingen på Grønland bliver deres eget ansvar, som grønlænderne havde ønsket.
»Vi stemte i sin tid i EU imod boykotten af Færøernes fiskeri. Og jeg har taget sagen op i forhold til EU-konventionen for at få parterne tilbage til forhandlingsbordet. Men lige nu er der jo altså desværre iværksat de her sanktioner, som Danmark også har pligt til at følge,« sagde Helle Thorning-Schmidt ved torsdagens møde på Arken.

Den hjælp er lagmand for Færøerne Kaj Leo Holm Johannesen glad for.

Onsdag trådte nye EU-sanktioner i kraft som følge af Færøernes alt for høje sildekvoter. Sanktionerne nægter EU-lande at importere sild og makrel fra Færøerne og nægter ligeledes færøske skibe at lægge til i EU-havne.
Lagmanden pegede ved dagens møde også på, at det er om forhandlingsbordet, at der skal ske noget for at få ophævet eller ændret på EU-boykotten.
»Vi er blevet låst ude af EUs havne, og det problem skal vi løse ved forhandlingsbordet, så forhåbentlig varer det ikke længe, før at EU-boykotten kan ændres,« sagde Kaj Leo Holm Johannesen.
En helt konkret handlingsplan for Færøernes fortsatte fiskeboykot blev ikke præsenteret, da der traditionelt ikke tages beslutninger på rigsmødet.

Den grønlandske selvstyreformand, Aleqa Hammond, havde også god grund til at glæde sig ved mødet. Helle Thorning-Schmidt understregede nemlig, at Danmark ikke vil blande sig, når Grønland til oktober skal stemme om at ophæve sin nultolerance over for uran og derved gøre det muligt at udvinde uran fra den grønlandske undergrund.

»Vi bestemmer selv over vores fremtidige arbejde med mineralsk udvinding med uranindhold. Men hvis der i forbindelse med udvindelsen og eksporten af uran kommer spørgsmål med sikkerhedsmæssige aspekter, så er det vigtigt, at vi i begge lande er opmærksomme på det, for det er nemlig her, at vi ikke altid er enige,« siger Aleqa Hammond.

I forbindelse med lagmanden og selvstyreformandens besøg i Danmark viste Helle Thorning-Schmidt blandt andet sine gæster og deres ægtefæller Bogø og Møns Klint.