Statsministeren indgyder håb: »Det er vigtigt at understrege, at vi ikke taler om en evighed længere«

Efter stor dramatik om genåbningen holdt statsminister Mette Frederiksen (S) tale i Spejlsalen, hvor hun satte ord på den begrænsede genåbning fra 1. marts, samtidig med at hun gav danskerne håb om en snarlig tilbagevenden til en normal hverdag.

 
1. marts kan dele af det danske samfund genåbne. Sådan lød beskeden fra regeringen på et pressemøde på Christiansborg onsdag aften. Video: DR/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

I løbet af de næste otte uger vil mange danskere opleve at blive vaccinerede, hvilket ændrer situationen i bekæmpelsen af coronavirus markant.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Spejlsalen onsdag aften, hvor hun flankeret af blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrede danskerne til at yde »en sidste indsats frem mod sommer« for at komme helskindede over målstregen. Også Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understregede med sin sædvanlige brostrømske alvor, at det fortsat er vigtigt at følge retningslinjerne – herunder at holde to meters afstand.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke taler om en evighed længere,« sagde statsministeren om udsigten til en mere normal hverdag. Det var et mere optimistisk budskab, hvor hun forsøgte at indgyde håb i befolkningen.

Lige nu og her vil det dog ikke være forsvarligt at åbne mere, end regeringens eksperter har foreslået. Det er netop også eksperternes indstilling, som regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at følge. Selv den begrænsede genåbning fra 1. marts, som de blå partier mener er for forsigtig, er at løbe en »kalkuleret risiko«, fortalte Mette Frederiksen:

»Som statsminister for hele Danmark er det min vurdering, at det er svært at gå længere end det, som myndighederne og eksperterne har anbefalet.«

Folketingets partier var tirsdag eftermiddag indkaldt til forhandlinger om genåbningen på baggrund af beregninger og indstillinger fra regeringens eksperter. I løbet af aftenen udviklede drøftelserne sig dramatisk, da de blå partier endte med at stå uden for aftalen, mens Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti mente, at partierne var blevet »smidt ud«.

Statsminister Mette Frederiksen sendte på pressemødet en tak til partierne for samarbejdet, og en særlig tak til støttepartierne for at »tage ansvar«.

»Stor tak til alle Folketingets partier for at deltage i drøftelserne, og stor tak til de partier, der tager ansvar for de næste skridt,« sagde Mette Frederiksen.

Ny varianter gør genåbning svær

Alle Folketingets partier blev på pressemødet indbudt til yderligere forhandlinger om de næste skridt i udfasningen af restriktionerne. De borgerlige partier har gentagne gange gennem de seneste år givet udtryk for, at de har følt sig forbigået i forhandlinger om coronahåndteringen. Statsministeren nævnte på pressemødet, at coronahåndteringen ikke handler om partifarve. Det handler om at styre en sygdom.

»Coronaen er ligeglad med, hvem du stemmer på. Coronaen er hverken rød eller blå. Det er en sygdom, og vi skal bekæmpe den i vores samfund,« lød det fra Mette Frederiksen.

Siden december har det stået klart, at det er mutationerne, der udfordrer bekæmpelsen af sygdommen. Særligt er det den mere smitsomme britiske variant, som fastholder samfundet i den nu flere måneder lange nedlukning. Sundhedsminister Magnus Heunicke nævnte i den forbindelse, at nye data om varianten peger på, at den øger risikoen for at blive indlagt med 60 procent.

Samtidig har regeringen stort fokus på mutationen fra Sydafrika – der er fundet to yderligere tilfælde, som bringer det samlede antal op på 13 smittede med den sydafrikanske variant. Lyset for enden af coronatunnelen er, at samfundet bevæger sig mod flere og flere vaccinerede. I øjeblikket er 22 procent af sundhedspersonalet færdigvaccineret, mens 36 procent har fået første stik.

»Vi får nu et mere robust sundhedspersonale til at håndtere de nyindlæggelser, der vil komme efter på mandag,« sagde sundhedsministeren.