Statsløsesag skader næppe Fogh og Løkke

De to tidligere statsministre risikerer allerhøjst politisk kritik, vurderer en ekspert i forvaltningsret.

Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen skal begge vidne for den kommission, der skal undersøge statsløsesagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem tidligere Venstre-ministre skal i vidneskranken, når Statsløsekommissionen indleder sine afhøringer i december. Blandt de indkaldte vidner er to forhenværende statsministre, men risikoen for, at sagen får juridiske konsekvenser for dem, er minimal, mener Claus Haagen Jensen, professor i forvaltningsret ved CBS.

For Lars Løkke Rasmussen og Anders Fogh Rasmussens vedkommende kan statsløsesagen maksimalt udløse alvorlig kritik fra politiske modstandere, vurderer han.

- Det centrale er, om de har løjet. Hvis statsministrene har fortalt sandheden til Folketinget, og sørger de for at fortælle sandheden til kommissionen, vil der sandsynligvis ikke ske dem noget, siger Claus Haagen Jensen.

Rønn risikerer juridisk efterspil

Anderledes alvorligt kan sagen ende for tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der blev fyret i marts 2011, da det kom frem, at hendes ministerium havde nægtet statsløse palæstinensere dansk statsborgerskab i strid med FNs konventioner.

Birthe Rønn Hornbech har selv erkendt, at der er tale om en alvorlig fejl, men hvis det kan bevises, at hun bevidst har omgået reglerne, risikerer hun et juridisk efterspil.

- Hvis hun er ansvarlig for et groft konventionsbrud, kan hun få en rigsretssag på halsen, siger Claus Haagen Jensen.

- Hvis hun har fulgt et råd, der er oplagt ulovligt, kan den person, der har givet rådet, også få problemer, tilføjer han.

Sagens omdrejningspunkt er 30 statsløse palæstinensere, som er født og opvokset i Danmark. Dermed har de ifølge FNs konventioner ret til dansk statsborgerskab, men ifølge anklagen har Integrationsministeriet bevidst undladt at følge konventionerne. Den tvivlsomme praksis er angiveligt også foregået under Birthe Rønn Hornbechs forgængere, Bertel Haarder (V) og Rikke Hvilshøj (V), der begge er indkaldt som vidner.

I en mail skriver Anders Fogh Rasmussen, at han vil rette sig efter Statsløsekommissionens krav og tage plads i vidneskranken.

- Jeg har modtaget en anmodning om at afgive forklaring til kommissionen til foråret, og jeg kan bekræfte, at jeg agter at møde op og afgive forklaring, udtaler NATOs generalsekretær, der ikke vil kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

- Kommissionen skal have arbejdsro, og jeg vil derfor vente med yderligere kommentarer, til jeg skal mødes med kommissionen, siger Anders Fogh Rasmussen.

Samme melding lyder fra Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby. Hun vil heller ikke kommentere det faktum, at fem fremtrædende Venstre-politikere spiller centrale roller i sagen.

- Vi har selv nedsat kommissionen, og det er selvfølgelig et udtryk for, at vi ønsker at få klarlagt, hvad der præcis er foregået. Venstre vil samarbejde med kommissionen i den her sag, understreger Ellen Trane Nørby.

I alt 43 vidner er indkaldt til afhøring i Statsløsekommissionen. Afhøringerne begynder i december og skal være afsluttet senest juni 2013. Arbejdet finder sted i samme bygning som den, hvor Skattesagskommissionen også holder sine afhøringer - og hvor Lars Løkke Rasmussen også er indkaldt som vidne.