Staten skylder Torben 410.000 kroner – nu er pengene igen forsinket

Torben Sønderby må endnu engang sige til banken, at pengene heller ikke kommer i denne måned. Men det er ikke hans skyld. Den økonomiske støtte, han som økologisk landmand har ret til fra staten, er forsinket på grund af udflytning af arbejdspladser.

Øko Landmand Torben Sønderby fotgraferet ved malkeanlæggetpå gården "KLINK " ved Spjald Fold sammen
Læs mere
Foto: Tony Brøchner

Torben Sønderby griner lidt tørt. Så siger han med jysk underdrivelse, at det da »godt nok er lidt træls« at mangle en halv million kroner i budgettet. Især når det ikke er hans egen skyld.

Det er nemlig den situation, Torben Sønderby står i, for den danske stat skylder ham 410.000 kroner. Det har den gjort i næsten et år.

Pengene er den økonomiske støtte, som Torben Sønderby modtager fra staten for at omlægge til økologisk landbrug. Støtten kaldes Økologisk Arealtilskud og skal udbetales i starten af året ifølge aftalen.

Men i år har pengene til Torben Sønderby og mange andre økologiske landmænd været forsinket næsten ti måneder.
Årsagen er en lang sagsbehandlingstid hos Landbrugsstyrelsen som følge af nye EU-krav og ikke mindst udflytning af styrelsen til Sønderjylland, hvor kun 36 ud af omkring 300 medarbejdere er rykket med.

Torben Sønderby er tredje generation på den store gård ved Holstebro i Jylland. På gården bor også omkring 200 malkekøer og 200 opdræt, desuden er der godt 375 hektar jord til gården.

I 1998 omlagde Torben Sønderby sin produktion til økologisk landbrug. Det gjorde han med udgangspunkt i aftalen med staten om økologisk arealtilskud, som sikrede ham støtte til de omkostninger, der ville være forbundet med omlægningen.
De penge indgår som en fast del af budgettet, siger Torben Sønderby:

»Det er klart, at det er et irritationsmoment, og det er en stor del af mit overskud. Pengene er en del af mit budget, og når de ikke kommer rettidigt, betyder det et overtræk på min kassekredit,« siger Torben Sønderby:

»Især fordi det er de dyreste måneder, vi lige har været igennem, hvor der skal høstes og købes nyt såsæd. Det er en rigtig dyr periode, og jeg har forventet, at de 410.000 kroner var der til at betale de regninger, der har været løbende.«

Samtidig betyder forsinkelsen en omkostning i form af renter på kassekreditten.

»Det, synes jeg, er uretfærdigt. Staten og jeg har en aftale om, at de skal udbetale pengene, og nu er det egentlig mig, der kommer til at bøde for deres forsinkelse.«

Torben Sønderby vil ikke oplyse, hvor stor en del af overskuddet, de 410.000 kroner er. Men han fortæller, at han har en omsætning på ti millioner.