Stabschef i Statsministeriet slettede sms'er i minksag

B.T. har efter klage til Folketingets Ombudsmand fået Statsministeriet til at svare i sag om slettede sms'er.

Mogens Jensen endte med at blive tvunget til at gå af som fødevareminister på grund af sagen om aflivning af alle mink i Danmark, selv om der ikke var lovhjemmel til det. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sms-samtale mellem stabschefen i Statsministeriet, Martin Justesen, og daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) særlige rådgiver er blevet slettet. Korrespondancen er fra de dage sidste år er blevet slettet, da ansvaret for minkskandalen skulle placeres.

Det skriver B.T. tirsdag. Folketingets Ombudsmand har efter en klage fra B.T. afkrævet svar fra Statsministeriet.

I svaret til Folketingets Ombudsmand beretter Statsministeriet, at samtalen mellem Martin Justesen og Mogens Jensens særlige rådgiver, Søren Andersen, fandt sted.

Ministeriet oplyser også i svaret, at stabschefen har slettet andre beskeder, da han havde sat sin mobiltelefon til automatisk at slette alle sms-beskeder efter en bestemt periode.

Ifølge Statsministeriet er det »i overensstemmelse med gældende regler«, at stabschefens mobiltelefon er sat til »generelt og automatisk at slette alle SMS-beskeder efter en bestemt periode«.

Det kan være af hensyn til for eksempel informationssikkerhed, lagringskapacitet og overblik, at beskeder slettes.

»Som det også fremgår af udtalelsen (til ombudsmanden, red.), vil korrespondance mellem to medarbejdere i forskellige ministerier om et udkast til en presseudtalelse fra en minister typisk ikke være journaliseringspligtig,« skriver Statsministeriet til Ritzau.

B.T. skriver, at det er op til ombudsmanden, om ministeriet skal få sms'erne genskabt.

Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at sms-korrespondancen skal genskabes, så det kan blive vurderet, om indholdet kan udleveres via aktindsigt.

Han siger til B.T., at han ikke tidligere har hørt om embedsmænd, der automatisk sletter sms'er.

»Den automatiske sletning betyder, at ansatte med vigtige funktioner i ministerier kan kommunikere fuldstændig uden for kontrol.«

»Intern kontrol og kontrol fra ombudsmanden og Minkkommissionen er også udelukket,« siger Oluf Jørgensen.

Mogens Jensen endte med at blive tvunget til at gå af som fødevareminister på grund af sagen om aflivning af alle mink i Danmark, selv om der ikke var lovhjemmel til det.

Minkkommissionen, som er nedsat af et flertal i Folketinget, er i gang med afhøringer i sagen.

/ritzau/