Står din boligskat til himmelflugt? Regeringen vil lade dig vente med at betale

Regeringen vil lade husejere indefryse stigninger i deres boligskat, hvis boligskatten stiger mere end lønudviklingen, erfarer Berlingske.

Foto: Thomas Lekfeldt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler med pressen ved Folketingets åbning tirsdag 4. oktober 2016.
Læs mere
Fold sammen

Når Venstre-regeringen onsdag klokken 13 fremlægger sit store udspil til fremtidens boligskatter, vil det indeholde en udstrakt hånd til de boligejere, der ellers står til at opleve stærkt stigende boligskatter de næste år.

Konkret vil regeringen lægge op til en såkaldt indefrysningsmodel. Det rapporterer TV 2, og regeringskilder bekræfter oplysningerne over for Berlingske.

Modellen betyder, at hvis husejere oplever stigninger i skatten, kan noget af ekstraregningen blive indefrosset, så du først skal betale, når du sælger din bolig og dermed realiserer gevinsten.

De skattepenge, som du kan indefryse, er den del af stigningen, der ligger ud over stigningerne i lønningerne i samfundet.

Husejernes grundskyld er steget

Med modellen forsøger regeringen at imødegå den debat, der har været i de senere år, hvor husejere har oplevet stærkt stigende grundskyld med den konsekvens, at det er blevet dyrere og dyrere for dem at bo i deres egen bolig.

Den indefrysningsmodel, som regeringen lægger op til, har hidtil været gældende for pensionister, men nu lægges der altså op til at udvide den, så den gælder alle boligejere med stærkt stigende boligskatter.

Særligt regeringens ene støtteparti, Det Konservative Folkeparti, har som mærkesag at bekæmpe de stigende boligskatter.

»Vi kan ikke bare lukke øjnene«

I onsdagens Berlingske siger K-formand Søren Pape Poulsen da også, at netop stigningerne også på kort sigt skal bekæmpes.

»Vi kan ikke bare lukke øjnene og lade som om, at vi ikke har et problem de næste fire år. For vi har et kæmpe problem,« sagde han og tilføjede:

»Vi kan slet ikke se, at der kan laves en aftale, hvor boligskatterne først skal banke opad i fire år.«

Ud over indefrysningsmodellen vil regeringen, som Berlingske kunne afdække tirsdag aften, lægge op til at indføre en ekstraordinær skatterabat for knap 600.000 boligejere. Skatterabatten skal sikre, at ingen kommer til at betale mere i boligskat som følge af de nye ejendomsvurderinger, end de ellers havde udsigt til.

Skatterabatten vil gælde alle boligejere, der ejer en bolig i dag, og alle boliger købt inden udgangen af 2020. For alle boliger købt efter dette skæringspunkt, vil der ikke være nogen skatterabat.

De øvrige af landets boligejere – knap 900.000 – vil opleve mindre i boligskat, end de ellers havde udsigt til efter 2020.