SRSF ønsker flere fodlænker til kriminelle

Regeringen arbejder for at udvide brugen af fodlænker på baggrund af ny rapport.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen ønsker nu at udvide brugen af fodlænke som alternativ til fængselsstraf. Det sker på baggrund af en ny rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som konkluderer, at kriminelle klarer sig bedre på arbejdsmarkedet og er kortere tid på overførselsindkomst efter at have afsonet straf med fodlænke.

I dag kan visse kriminelle med op til fem måneders straf afsone med elektronisk fodlænke i hjemmet frem for i fængslet. Men det bør udvides, så kriminelle med straffe på op til otte måneder kan afsone straffen derhjemme, lyder det fra flere kanter:

»Vi ser så mange fordele i fodlænkeordningen, at vi vil foreslå at udvide den, så den gælder for straffe på otte måneder,« siger de Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, som påpeger, at man på den måde også kan imødekomme problemet med overfyldte fængsler.

Han bakkes op af fungerende retsordfører for SF Anne Baastrup og en lang række fagfolk:

»Fodlænken er et rigtig godt alternativ til fængsel. Når vi iværksætter forskellige former for straf, så skal vi hele tiden have for øje, om det får folk ud af kriminalitet eller fastholder dem i kriminalitet,« siger formand John Hatting fra Kriminalforsorgsforeningen.

Regeringen har netop i sidste uge stillet forslag om at udbrede samfundstjeneste som alternativ straf. Næste skridt bliver nu at kigge på at udvide brugen af fodlænker, påpeger justitsminister Morten Bødskov (S): »Vi sidder nu i regeringen og overvejer muligheden for at udvide brugen af fodlænker som supplement til fængselsstraf. For vi har et ønske om, at vi skal have færre gengangere i vores fængsler og dermed også færre nye ofre for kriminalitet.«

I oppositionen er man positiv over for at udbrede brugen af fodlænker, men Dansk Folkeparti forlanger længere straffe til voldelige kriminelle til gengæld.

»Det giver god mening at udvide ordningen for dem med mildere straffe, men til gengæld skal hammeren falde hårdere for dem, der begår personfarlig kriminalitet,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

I 2010 afsonede 1.900 dømte straf med fodlænke.