Spritnyt parti sluger stemmer på Mors

Et bare måneder gammelt parti er kommunalvalgets store stemmesluger på Mors. Socialdemokraterne går en smule tilbage, mens Venstre har sikret sig en tredjedel af stemmerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Morsø Kommune har det splinternye parti Demokratisk Balance fået, hvad man godt kan kalde en valgsejr. Partiet blev officielt først stiftet på et medlemsmøde mandag 13. maj, og nu står det til at have fået en femtedel af alle stemmerne på øen. Helt præcist har partiet fået 20,1 procent af stemmerne.

Samtidig har Venstre sikret sig titlen som øens største parti med i alt 33,8 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 8,5 procent i forhold til sidste kommunalvalg. Fællerne på højrefløjen, de Konservative, er gået tilbage med 9 procent og har kun fået 1,6 procent af stemmerne.

Socialdemokraterne og den nuværende borgmester Lauge Larsen går tilbage med 5,5 procent, og fik i dag 28,9 procent af stemmerne.

Dansk Folkeparti gik en lille smule tilbage, med 1,6 procent, og fik i alt 7,7 procent af stemmerne. Med så mange stemmer på det nye parti kan det gå hen og blive helt afgørende, når den nye borgmester kan findes. Det store spørgsmål bliver, om Lauge Larsen (S) kan få lov at beholde sin borgmesterpost. Det vil kræve, at Demokratisk Balance peger på ham.

Gruppeformand og politisk ordfører for Demokratisk Balance, Michael Dahlgaard, skrev 13. november på partiets Facebook-side, at det ikke indgår i valgforbund med nogen endnu.

»Vi har ikke solgt vores mandater eller støtte til nogen som helst. Vi har ikke indgået valgforbund med nogen andre partier - vi går efter rene stemmer. Når vælgerne har bestemt sig, så går vi efter at få så meget af vores politik med i »regeringsgrundlaget« som muligt. Først herefter vil der blive kigget på personsammensætningen i den politiske ledelse,« skrev Michael Dahlgaard.

I alt har 80 procent af de 16.658 stemmeberettigede i Morsø Kommune afgivet deres stemme ved kommunalvalget.