Spørgsmålene der afgør Bødskovs skæbne

Der er ministre, der får længere rød snor end andre. Og Bødskov er en af de ministre i regeringen, som Enhedslisten ikke har nogen problemer med at fjerne gulvtæppet under, hvis han ikke leverer varen, vurderer politisk journalist Carl Emil Arnfred.

Carl Emil Arnfred, journalist på Berlingskes Christiansborgredaktion. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er forskel på folk. Også når man er rød-grønne socialister og parlamentarisk grundlag for den siddende regering. Enhedslisten fastholder, at partiet går hårdnakket efter substansen i sagen om justitsminister Morten Bødskovs (S) håndtering af retsudvalgets planlagte besøg på Christiania sidste år. Derfor vil støttepartiet ikke fælde nogen dom over Bødskov, før han svarer fyldestgørende over for Folketinget på et samråd i begyndelsen af næste uge.

Men der er ministre, der får længere rød snor end andre. Og Bødskov er en af de ministre i regeringen, som Enhedslisten ikke har nogen problemer med at fjerne gulvtæppet under, hvis han ikke leverer varen. Det skyldes et noget anstrengt forhold mellem Bødskov og Enhedslisten gennem de seneste to år.

Justitsministerens håndtering af offentlighedsloven, sagen om den syv-årige Im Nielsens udvisning til Thailand og Bødskovs linje i udlændingepolitikken har ikke bidraget til at højne hans status i støttepartiet. Samtidig ser man ham ikke som en stærk garant for at forhindre magtmisbrug i politiets rækker.

Partiet sendte i går en byge af spørgsmål afsted til justitsministeren. De kredser blandt andet om følgende fire emner:

Begik PET ulovligheder, da PETs sikkerhedsafdeling blev bedt om at undersøge, om der var dage, hvor Pia Kjærsgaard ville blive forhindret i et Christiania-besøg? Og drøftede PET-chefen og Bødskov muligheden for at kunne holde Kjærsgaard væk fra besøget?

Opfordrede Bødskov den tidligere retsudvalgsformand Anne Baastrup til at udskyde Christiania-besøget med andre begrundelser end sikkerhedsrisikoen på Christiania?

Indgik Anne Baastrup og Morten Bødskov en aftale om, at Christiania-besøget blev udskudt mod at retsudvalget kunne få en længe ventet gennemgang af det såkaldte Wendler Pedersen-udvalgs rapport?

Var der også et ønske i Københavns Politi om, at retsudvalgets besøg blev aflyst af ressourcemæssige årsager?

Selv om Enhedslisten fastholder, at sagen kun handler om sagens substans, er der flere lag i støttepartiets vurdering af Bødskov. Hvis der er tale om gråzoner, får Enhedslistens yndlingsministre en kende længere snor end de ministre, der ikke har etableret et velfungerende samarbejde med støttepartiet.

Det gjorde Nick Hækkerup (S) som forsvarsminister. Tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) havde også en høj stjerne, ligesom regeringens grønne ministre, Martin Lidegaard (R) og Ida Auken (SF), får pæne ord med på vejen. Enhedslisten var med til at give Lidegaard en næse i den såkaldte solcellesag, men derved blev det også.

Samtidig har Enhedslisten altid været optaget af magtbalancen hos Socialdemokraterne. Enhedslisten lagde et stort pres på beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), da det kom frem, at ministeriet vidste, at langt flere personer ville falde ud af dagpengesystemet, end ministeriet ellers havde forudsagt. Men den grundlæggende tillid til Frederiksen blev opretholdt, og der gik ikke længe, før Enhedslisten i stedet rettede skytset mod finansminister Bjarne Corydon.

Den samme tillid skal Bødskov ikke regne med.