Spindoktorer: Thorning havde ikke noget valg

De to tidligere spindoktorer, Michael Kristiansen og Peter Mogensen, mener, at statsministeren håndterer rygter om sin mands seksualitet lige efter bogen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnock har fremlagt hele Skats afgørelse og samtidig dementeret rygter om Kinnocks seksualitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminster Helle Thorning-Schmidt (S) gør det rigtige. Så kort og kontant karakteriserer de to tidligere spindoktorer, Peter Mogensen og Michael Kristiansen, Helle Thorning-Schmidts valg om offentligt i Politiken at afvise rygterne om, at hendes mand, Stephen Kinnock, er homoseksuel.

Det sker, efter hun er blevet oplyst, at der findes et bilag fra Skat, hvori der står, at parrets revisor har udtalt, at Stephen Kinnock er biseksuel/homoseksuel, og denne oplysning vil angiveligt komme frem offentligt, når Skattekommissionen begynder sit arbejde tirsdag.

- Hun har ikke haft noget valg. Det er klart, at det bliver en kæmpemæssig sag, når den kommer frem, så det her giver Helle Thorning mulighed for selv at lave noget damage-control, siger Peter Mogensen, der er tidligere politisk rådgiver for daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Bedre end at vente

Michael Kristiansen, der er tidligere politisk rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, er enig og kalder Helle Thorning-Schmidts valg et valg om pest eller kolera.

- Hun havde ikke noget valg. Som sagen ligger forelagt, så var det kommet op uanset hvad, og i den situation er det bedre selv at gå ud og kommentere rygterne end at sidde og vente på, at sagen ruller. Så det er fornuftigt, men det er jo også virkelig nødtvungent, at hun gør det, siger Michael Kristiansen.

Både Peter Mogensen og Michael Kristiansen bider mærke i, hvordan Helle Thorning-Schmidt håndterer sagen lige efter bogen.

Ifølge Skat København er det altså statsministerparrets egen revisor, Frode Holm, som er ophavsmand til rygterne.

Revisor er et grotesk element

Og netop revisoren spiller en afgørende rolle i hele sagen. Michael Kristiansen kalder Frode Holm et grotesk element, mens Peter Mogensen selv ville fyre revisoren, hvis han var i Helle Thorning-Schmidts sko. Indtil nu har Helle Thorning-Schmidt kun understreget, at Frode Holm ikke bliver ansvarlig for parrets næste selvangivelse.

Ifølge Peter Mogensen vil det kun gavne Helle Thorning-Schmidts sympati hos danskerne, hvis hun helt afskriver Frode Holm.

- Når en mand sidder og udbreder sig om ens ægtefælles sexliv, så tror jeg de fleste mennesker også forstår, at man har en følelsesmæssig udlægning i det her. Uanset hvad forholdene måtte være, så har hun alt at vinde ved bare at være et menneske her. Det her har jo intet med politik at gøre, og der kan ikke være et eneste menneske i Kongeriget, som ikke har ondt af hende, siger han.

Uanset hvor megen sympati Helle Thorning-Schmidt har at hente hos danskerne oven på dagens udlægninger, så er Peter Mogensen og Michael Kristiansen enige i, at hovedpersonerne selv ikke kan gøre mere i sagen.

Alt skal helst være kommet frem

Derimod bliver det ifølge de to tidligere spindoktorer spændende at følge, hvem der ellers har et anliggende i sagen.

- Det, der hele tiden har været problemet med den her sag, var, at man aldrig havde fornemmelsen af, at den var færdig, så nu må man håbe for hende, at alt er kommet frem. Det eneste, der ikke må ske nu, er, at der kommer nye, graverende oplysninger frem. Der må ikke lige pludseligt komme flere oplysninger fra Frode Holm eller et citat fra Stephen Kinnock, hvor han bekræfter rygterne, siger Peter Mogensen.