Sólrun holder sig væk fra medier og rampelys: »Det har været modbydeligt for hende«

50 år: Sólrun Løkke Rasmussen er en jordbunden, usnobbet færing, der gerne holder sig væk fra rampelyset. Men hun er ikke mundlam, og hun fortæller i klare vendinger sin statsministermand, hvad hun mener.

Lars Løkke Rasmussen har ved flere lejligheder vist, at han sætter stor pris på sin hustru. Her på valgaftenen i juni 2015. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

»Last day at the office. Nu får vi mere tid.«

Lars Løkke Rasmussen sad i sin bordeauxfarvede Skoda på vej fra Christiansborg til Odense Congress Center, da han sendte en sms til Sólrun Løkke Rasmussen. Det var den 3. juni 2014, det var eftermiddag, og Venstres formand var på vej til dét, flere medier rapporterede ville blive hans sidste dag som partiformand. I kongrescentret skulle han møde Venstres hovedbestyrelse.

Kritikken af formandens mange bilagssager om boksershorts, jakkesæt, ferierejser til familien og ekstraregninger for rygning på ikkeryger-hotelværelser var blevet for meget for mange partimedlemmer. Hans sms til Sólrun vidner om en mand, der har indset sit nederlag og forsøger at se det lyse i situationen.

Lars Løkke har selv fortalt, at han havde Sólruns opbakning til at kæmpe for at beholde sin formandspost. Men han har givet også vidst, at hans hustru sagtens kunne forestille sig et liv uden toppolitik med alt, hvad dertil hører af lange arbejdsdage, personangreb og sager i medierne.

Selv undgår hun rampelyset, hvis det overhovedet er muligt.

»Hun er klart den, der trækker mest i retning af, at Lars skal droppe politik og finde noget andet at lave. Hvis det stod til hende, så stoppede han i dag. Sådan har det været i mange år. Hun bryder sig ikke om offentligheden og om, at de så ofte bliver hængt ud. Hun glæder sig til den dag, han ikke skal være statsminister mere,« siger en kilde, der ønsker at være anonym.

Lars Løkke Rasmussen blev som bekendt på formandsposten og kunne et år senere kalde sig statsminister.

Statsministerfrue i sweater og jeans

Sólrun Jakobsdóttir Løkke Rasmussen, der fylder 50 år den 22. november, er fra Klaksvig på Færøerne. Der boede hun indtil toårsalderen, hvor familien flyttede til Danmark. Forældrene blev skilt, og som otteårig vendte hun tilbage til Færøerne sammen med sin mor, der er cand.mag. i engelsk og færøsk.

Hun ville være læge ligesom sin far og læste da også på medicinstudiet på Københavns Universitet i seks år. Planen var at vende hjem til Færøerne. Men læge blev hun aldrig, og hjem til de grønne, forblæste klippeøer kom hun heller ikke. Hun var nemlig blevet forelsket i en ung mand, som hun i 1989 havde mødt hos en veninde på Frankrigsgades Kollegium på Amager. Han var formand for Venstres Ungdom, og de skulle angiveligt have moret sig med at spille luftguitar til Meat Loaf.

»Sólrun var smuk, stærk og uimponeret,« har Lars Løkke Rasmussen tidligere fortalt om sit første indtryk af hende.

I den første tid sendte han hende breve og blomster og forærede hende lækkert undertøj. Men hun fik gjort ham det klart, at hun ikke er så romantisk anlagt.

Sønnen Bergur blev hurtigt resultatet af forelskelsen, og nogle år senere fulgte Lisa og Simun. I stedet for læge blev Sólrun uddannet lærer i 2005.

Sólrun Løkke Rasmussen i afslappet stil fra familiens tid i hjemmet i Græsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Sólrun Løkke Rasmussen beskrives som en jordbunden, usnobbet kvinde, der gerne går i sweater og cowboybukser. Hun synes, at lange fine rober er spild af penge, og smalltalk ved repræsentative lejligheder er en kunst, hun har skullet indlære. Hun omtales som meget »færøsk«, er glad for grindekød og er ikke den, der forsager livets gode gaver.

Lars Løkke Rasmussen har omtalt hende som »en stærk færøsk klippe, som man kan fortøjre sig hos«.

Det er Sólrun Løkke Rasmussen, der har stået for hjemmet og opdragelsen af parrets tre børn, men selv om hun har ladet manden om at dyrke karriere, er hun på ingen måde en tilbageholden, mundlam kvinde. Hun har klare holdninger, og hun putter ikke med dem.

»Hendes temperament er legendarisk. Det er ham, der er den flegmatiske af de to, og hun holder sig ikke tilbage, hvis der er noget, der ikke behager hende,« lyder en beskrivelse.

»Det har været modbydeligt for hende«

Hun har i flere perioder været aktiv i kommunalpolitik. Det betragter Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, som en klar fordel.

»Det er meget afgørende i sådan en familie, at man har fælles interesse i politik. Ellers er omkostningerne ved et liv som toppolitiker alt for store. Der er et enormt pres på baglandet. Samtidig er begrebet førstedame noget, som vi i Danmark har det svært med. Vi forventer, at de stiller op, men der er forbavsende lidt støtte til dem,« siger Thomas Larsen.

Tidligere i år fratrådte hun sin stilling som lærer på Det Kongelige Teaters læseskole for balletbørn. Det skete »efter gensidig aftale«. I forbindelse med fratrædelsen blev Lars Løkke Rasmussen udsat for kraftig kritik i medierne, fordi han ifølge Ekstra Bladet var mødt op som Sólruns bisidder ved det afgørende møde med skolens rektor om fratrædelsen, som avisen først omtalte som en fyring.

Tidligere V-minister Søren Pind siger:

»De er meget stærke sammen, og de har været udsat for utroligt meget offentlig kritik, som også har bragt hende i søgelyset. De er kommet igennem det sammen, men der er ingen tvivl om, at det har været modbydeligt for hende.«

Da Lars Løkke Rasmussen blev statsminister i 2015, trak han sig som formand for bestyrelsen i LøkkeFonden og overlod posten til Sólrun Løkke Rasmussen. I medierne har hun dog været en temmelig usynlig formand.

Thomas Larsen mener, det hænger sammen med, at der i de senere år har været en del dårlige sager om LøkkeFonden. Lars Løkke Rasmussen er bl.a. blevet beskyldt for at lade storfiskere – de såkaldte kvotekonger – købe sig til politisk indflydelse gennem donationer til LøkkeFonden. Beskyldninger, han har benægtet.

»Det er en svær sag, for pludselig blev LøkkeFonden domineret af dårlig presse, og der er mange, der har sat spørgsmålstegn ved fonden. På den måde har timingen været rigtig dårlig for hende,« påpeger Thomas Larsen.

Berlingske har henvendt sig til LøkkeFonden for at tale med Sólrun Løkke Rasmussen, men hun er ikke vendt tilbage.