Soldaterfagforening er enig med Stampe: Vi er ikke klar til at bevogte terrormål

Danske soldater er ikke klar til at stå vagt foran potentielle terrormål. Det vil kræve uddannelse, lyder det fra Forsvarets største fagforening.

Skal danske soldater gå rundt i gaderne, som man ser i andre eurpæiske land for sikre mod terror? Her ses det belgiske militær efter et terrorangreb i Bruxelles sidste år? Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske forsvar er ikke klar til at bevogte potentielle terrormål såsom Nørreport Station og den jødiske Carolineskolen i København.

Det siger formanden for Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), Jesper K. Hansen.

»Du kan ikke bare sætte en soldat ud og udføre den bevogtning. Soldater løser deres opgaver med våben i hånd. Politiet sørger for, at de kan undgå det her med våben. Så jeg vil ikke sige, at vi fra dag ét af bare kan bruge Forsvaret til det her,« siger CS-formanden.

Han slår fast, at det vil kræve en speciel uddannelse af de militærfolk, der i så fald skulle patruljere ved terrormål i Danmark.

Spørgsmålet, om hvorvidt danske soldater skal bevogte udvalgte steder i landet, udspringer af et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil lette nogle af politiets opgaver ved hjælp fra militæret.

Danske soldater skulle, ifølge DF, tage sig af nogle bevogtningsopgaver, så politiet kunne koncentrere sig om andre ting.

»Trist« med soldater i gaderne

DFs forslag var katalysator til en heftig ordveksling mellem de Radikales værdiordfører, Zenia Stampe og de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

De skød med skarpt mod hinanden på Facebook, hvor det hele startede med Zenia Stampe, der var imod danske soldater på gaderne i Danmark. Hun mente ikke, at de egnede sig til at bevogte terrormål.

K-formand Søren Pape Poulsen så den udmelding som »respektløst« over for de danske soldater. Og han påpegede, at han følte sig tryg ved soldater i gaderne.

»Når jeg ser en politimand eller en militærperson, så bliver jeg tryg, for jeg ved, det er en, der vil passe på mig, og at jeg kan være tryg,« sagde han tirsdag til politiko.dk.

Men vil formanden for Forsvarets største fagforening også føle sig mere tryg, hvis der gik soldater med maskingevær i bybilledet?

»Føler man sig mere tryg ved, at der står nogle soldater ved den lille havfrue? Nej, det tror jeg ikke, man gør,« siger Jesper K. Hansen og fortsætter:

»Det vil være trist, hvis vi nåede der til, hvor vi skal se Forsvaret i de danske gader. Det må jeg sige«.

Politiko.dk satte i går de to stridende politikere stævne. Du kan læse interviewet med Søren Pape Poulsen her og Zenia Stampe her.

»Det kan Forsvaret ordne«

I det hele taget er Jesper K. Hansen »stødt« af den politiske diskussion, der lige nu kører blandt nogle politikere på Christiansborg.

»Jeg bliver sådan set mopset over, at politikerne bare slår ud med armene og siger, at det kan Forsvaret bare ordne,« siger han og fortsætter:

»Tror de, at vi sidder og venter på, at der kommer opgaver?«

Han pointerer også, at det ikke er forsvarsordførerne i partierne, der deltager i diskussionen.

»De politikere som nu taler om det. Det er jo ikke de politikere, vi normalt taler med, som er de forsvarspolitiske ordførere,« siger Jesper K. Hansen.

Det er en politiopgave

Er din udmelding en del af en fagpolitisk kamp om at få flere af politiets opgaver og dermed tilført flere ressourcer til militæret fra politisk hånd?

»Overhovedet ikke. Netop derfor siger jeg, at Forsvaret skal løse militæropgaverne med ydre sikkerhed,« siger Jesper K. Hansen og understreger, at militæret ikke bare er ude efter flere midler:

»Det her er ikke et forsøg på at gå på strandhugst. Det er slet ikke vores opfindelse. Og jeg synes virkelig, at det er vigtigt, at vi forholder os til, om vi vil se soldater i de danske gader«.

Hos Jesper K. Hansen er der en klar skillelinje mellem politiets og Forsvarets opgaver.

»Politet skal passe den indre sikkerhed, og militæret skal passe den ydre sikkerhed. Og hvis det så er, at politiet står og har behov for hjælp, så vil jeg tro, at det kan lade sig gøre,« siger han.

Og militær-formanden erkender, at militæret selvfølgelig vil efterleve kravene fra Christiansborg.

»Vi laver det, politikerne sætter os til at lave. Men det kræver altså noget uddannelse. For det er en politiopgave og ikke en forsvarsopgave at bevogte terrormål«.