Soldater vil ikke savne Enhedslisten

Enhedslistens støtte til militær indsats for at beskyttelse civile i Libyen er slut. Efter kritik fra baglandet trak partiet sin opbakning til Danmarks deltagelse, fordi den NATO-ledede koalition "er blevet part i en borgerkrig"

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det forstyrrer ikke vores hverdag.

Sådan lyder reaktionen fra formand Jesper K. Hansen fra Centralforeningen for Stampersonel på Enhedslistens beslutning om ikke længere at støtte Danmarks deltagelse i krigen i Libyen.

Officererne er enige. De er glade for et bredt flertal ønskeligt - men et smalt er nok.

Forrige weekend sendte Flyvevåbnet seks F-16 fly til Sigonella-basen på Sicilien for at standse Gaddafis angreb på oprørsstyrkerne. Det skete efter en historisk afstemning i Folketinget, hvor samtlige partier stemte for den danske krigsdeltagelse. Men onsdag besluttede Enhedslisten at trække sin støtte med begrundelsen, at koalitionsstyrkerne er blevet part i en borgerkrig i Libyen.
 
- I den seneste tid har operationen ændret karakter til, at vi nu er deltagere i en borgerkrig. I de sidste dage har oprørerne fået luftstøtte til at rykke frem, og uanset at vi har stor sympati for oprørerne, så er det ikke koalitionens opgave at støtte den ene part i en borgerkrig", siger Enhedslistens udenrigs- og forsvarsordfører, Frank Aaen.

Ifølge Frank Aaen har de danske F-16 fly bombet mål uden for Sirte for at hjælpe oprørerne i et forsøg på at erobre byen, og dermed er Danmark blevet en del af en angrebskrig, som Enhedslisten ikke vil støtte.

Men ifølge forsvarets stampersonel - sergenter og nogle af konstabelgrupperne - betyder Enhedslistens tilbagevenden til den traditionelle modstand mod dansk militær indsats ikke noget. "De plejer jo aldrig at ville noget. Vi var glade for den brede støtte i Folketinget, og stolte af, at flyene kom så hurtigt afsted", tilføjer stampersonellets formand, der netop nu er på rundrejse til medlemmerne i Jylland.

Enhedslistens beslutning kom efter stærk debat i baglandet. SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, ærgrer sig og mener, at det lille venstrefløjsparti burde have haft mere "is i maven". "Det er en del af operationen, at Gaddafi skal svækkes militært", siger han til Politiken. Socialdemokraternes ordfører, Mogens Lykketoft, kalder i Jyllandsposten beslutningen for et udtryk for utålmodighed. 

- Begrundelsen er ikke rimelig. Vi har kun været i gang i 12 dage. Og jeg er helt overbevist om, at der bag kulisserne gøres alt, hvad man kan, for at se, om der kan forhandles, siger han.  

Efter Enhedslistens beslutning er billedet i øvrigt igen vendt i Libyen, hvor Gaddafis styrker onsdag med blandt andet artilleriild igen sendte oprørerne på flugt tilbage mod deres udgangspunkt i byen Benghazi. 

INFOSHOP: GALLUP: Opbakning til dansk indsats i Libyen