Sohn: SF var ikke rede til regeringsarbejdet

SF blev aldrig parat til regeringsansvar. Derfor kunne tidligere gruppeformand Ole Sohn ikke holde ud at være en del af SF i opposition, siger han.

Ole Sohn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SFs tidligere topfigur gennem 22 år, Ole Sohn, tager bladet fra munden i forhold til SFs regeringstid. Partiet blev aldrig parat til ansvaret. Derfor kunne den tidligere gruppeformand ikke holde ud at være en del af SF i opposition. Det siger han til Radio24syv i en portrætudsendelse, der bliver sendt 2. påskedag.

Det var uenigheden om salg af DONG-aktier, der førte til, at SF trådte ud af regeringen den 30. januar, men det var en tilfældighed, mener Sohn. Han forlod få dage efter sit parti og er nu socialdemokrat.

»Det var helt tydeligt, at flere og flere i SFs folketingsgruppe havde et ubehag ved det ansvar, det er, at sidde i en regering. De drømte sig tilbage til en position, hvor man kunne stå ude på sidelinjen med de rigtige holdninger. Det er en proces, som forstærker sig selv. Goldman Sachs var vel egentlig bare den konkrete anledning til, at det var i januar, det skete. Det kunne lige så godt være sket i november sidste år eller nu i forhold til produktivitetskommissionen. Der ville komme den ene anledning efter den anden, hvor man skal indgå i et kompromis, og det er klart, at et parti, som SF, der gik ind i regeringen med ni procent af vælgerne bag sig, kan ikke forvente at få hele sin politik igennem. Og det gjorde mere og mere ondt på SF,« siger Ole Sohn (S).

»Jeg er ikke enig i, at man skal kritisere den regering, man selv har dannet. Det kunne jeg ikke se mig selv i, og det var til gavn både for SF og for mig, at jeg ikke skulle sidde der som den sure gamle mand og være imod i gruppen hele tiden, og det var sundt for mig selv at fortsætte en politisk karriere i et parti, som er indstillet på at forandre samfundet i det tempo, det nu er muligt med det mandattal, man nu har bag sig.«

Ole Sohn mener, at en stor del af de problemer, som både SF og hans nuværende parti, Socialdemokraterne, står i i forhold til vælgerne, stammer tilbage til den måde, hvorpå man udlagde valget og regeringsdannelsen efterfølgende på:

»Vi burde efter valget - S og SF - på valgnatten have sagt, at vores model for økonomiske politik var der ikke flertal for. Til gengæld var der et flertal for en ny regering, og derfor kom der en ny regering, og den kreds af partier må sætte sig sammen og danne et regeringsgrundlag. Hvis vi havde gjort det, ville vi også have overvundet halvandet til to års løftebrudsdiskussioner. I bagklogskabens ulidelige klare skær burde S og SF mere klart have redegjort for, at de økonomiske modeller, vi havde lagt frem, var der ikke flertal for,« siger Ole Sohn til Radio24syv.

Nuværende partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) har ikke ønsket at kommentere udtalelserne fra sin tidligere regeringskollega og partifælle.