Sohn inddraget i sag om røde millioner

Oplysninger fra en tidligere kommunistisk sekretær kan pege på, at Ole Sohn på vegne af DKP hemmeligt har modtaget millioner i kontanter fra Sovjetunionen. Ole Sohn afviser.

Ole Sohn Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SFs gruppeformand, Ole Sohn, er nu under voksende mistanke for som formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) 1987-1991 at have modtaget millioner af sorte kroner i kontanter direkte fra det sovjetiske kommunistparti i Moskva. Pengene blev tilsyneladende sluset uden om det danske skattevæsen og direkte ind i driften af Danmarks Kommunistiske Parti.

Ole Sohn afviser, at han har haft fingre i det såkaldte »Moskva-guld«, men nye oplysninger tyder på det modsatte. Allerede i 1991 offentliggjorde et russisk tidsskrift oplysninger om, at en række kommunistpartier i Vesteuropa havde modtaget millionbeløb fra Sovjet.

Og i 2001 kom det frem, at en ansat i centralkomitéen i det tidligere sovjetiske kommunistparti havde skrevet en række udførlige lister over udbetalingerne fra lukkede arkiver i Moskva af.

Listerne angav både journalnummer, datoer og navn på den person, der havde kvitteret for pengene. Af listerne fremgik det, at en »O. Sohn« syv gange i årene 1987-1989 modtog penge fra det kommunistiske styre i Moskva. Således skulle Sohn i alt have modtaget mere end 5,2 mio. kr., ligesom en russisk parlamentskommission kom frem til, at DKP fra 1981 til 1990 modtog godt 20 mio. kr.

Ole Sohn afviser imidlertid pure påstanden: »Nej, jeg har ikke modtaget penge,« fastslår han.

B.T. kan imidlertid påvise, at optegnelserne fra Moskva er korrekte – i hvert fald hvad angår Sohns forgænger som formand, Jørgen Jensen. Af optegnelserne fremgår det, at Jørgen Jensen alene i årene 1986-1987 syv gange modtog penge – samlet op mod fire mio. kr. Over for offentligheden erkendte Jørgen Jensen aldrig de skjulte pengeleverancer.

Derimod betroede han sig kort før sin død i 1987 til partiets faglige sekretær, Bo Rosschou, og fortalte at han ønskede pengestrømmen stoppet.

»Det var dybt problematisk, at DKP som et dansk parti modtog økonomisk støtte fra udlandet. Det var en politisk katastrofe, og jeg ønskede ligesom Jørgen Jensen, at det skulle stoppe,« siger Bo Rosschou, som for første gang står frem med sin historie.

Rosschou fik dog aldrig givet Jørgen Jensens formaning videre til Ole Sohn, som kort efter overtog formandsposten: »Jeg tog det som en selvfølge, at pengene fra Sovjetunionen ikke ville fortsætte med Ole som formand.

Det lå i kortene, at der med valget af ham ville blive gjort op med den slags.« Sven G. Holtsmark, forsker ved det norske Institutt for Forsvarsstudier i Oslo og forfatter til bogen »Guldet fra Moskva« om pengeoverførslerne, har fuld tiltro til, at oplysningerne, der fremgår af den sovjetiske liste, er rigtige. Også oplysningerne om Ole Sohn: »Jeg er overbevist om, at navnene på listerne også svarer til den person, som har modtaget pengene. Enkelte internationale kommunistledere har siden bekræftet oplysningerne på listerne, og i flere tilfælde har der også været offentliggjort kvitteringer med modtagerens underskifter på,« siger han.