Sohn er i modvind hos nye partikammerater

Et forslag fra den nyslåede socialdemokrat Ole Sohn om et tiårigt skattestop for danske virksomheder samt lave lønstigninger møder modstand i partitoppen. Også i fagbevægelsen ryster man på hovedet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oles Sohns (S) indtræden i den socialdemokratiske folketingsgruppe er ikke gået ubemærket hen.

Torsdag skabte den forhenværende erhvervs- og vækstminister, der tidligere på ugen forlod SF efter 22 år, røre i de socialdemokratiske vande med et debatindlæg, hvor han taler for lave lønstigninger og et tiårigt skattestop for de danske virksomheder - alt sammen for at forbedre den danske konkurrenceevne.

Den nuværende erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen (S), betegner forslaget fra Sohn, der bliver fremført i en kronik i Jyllands-Posten, som »urealistisk« og ikke-forenelig med socialdemokratisk politik.

»Det er meget sprælske og kreative ideer, men det kan bare overhovedet ikke lade sig gøre,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Så det bliver ikke socialdemokratisk politik, selv om han er ny hos jer?

»Nej, det bliver det ikke alene af den grund, at hvis man går ud af den sti og tager den på ordet, så er den første forudsætning for, at det kan lade sig gøre, at man kan styre eksempelvis løndannelsen, og det kan man ikke. Så derfor er ideen allerede død der,« siger Henrik Sass Larsen.

I sit debatindlæg argumenterer Ole Sohn for, at en tiårig samfundskontrakt kan skabe job. Derfor opfordrer han til en bred politisk aftale blandt Christiansborgs partier, som sikrer virksomhederne stabilitet omkring deres rammevilkår samt en form for trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, der forpligter lønmodtagerne til løntilbageholdenhed ti år frem i tiden.

Flere socialdemokrater har torsdag lagt afstand til tankerne i debatindlægget.

»Hvorfor tog han ikke turen direkte over i Venstre,« spørger Sohns nye kollega i den socialdemokratiske folketingsgruppe, Jeppe Bruus (S), undrende på Twitter.

Også beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er faret i tasterne. På Facebook skriver hun:

»Kære Ole. Vigtig debat. Private arbejdspladser; ja tak! Regeringen er som bekendt i fuld gang. Men du tager fejl. Det er ikke lønmodtagerne der har skabt den krise, som vi i fællesskab er på vej til at kæmpe os ud af. Og svaret er ikke for et lønmodtagerparti som Socialdemokratiet at blande sig i løndannelsen eller at lade et Fogh-rigidt princip afgøre, hvad danske lønmodtagere kan få i løn de næste 10 år.«

Det er ikke kun hos Socialdemokraterne, at de kritiske røster har lydt. I fagforeningen 3F har man svært ved at få øje på de socialdemokratiske tanker i kronikken, mens fagforbundet FOA også stejler:

»Det er helt ude i hampen, at lønmodtagerne efter at have betalt en betydelig del af regningen for krisen med meget magre overenskomstforlig og risiko for reallønsfald, fortsat skal vise løntilbageholdende i et helt årti,« siger FOAs formand Dennis Kristensen.

Berlingske politiske kommentator, Thomas Larsen, konstaterer, at Sohns udmelding har skabt vrede blandt Socialdemokraterne:

»Det, der står tilbage nu, er, at rigtig mange socialdemokrater allerede er temmelig anstrengte over at have fået Ole Sohn ind i partiet, fordi de ønsker simpelthen ikke, at Ole Sohn kommer med de her ret kontroversielle budskaber,« siger han.

Berlingske Nyhedsbureau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ole Sohn.