Søvndal tavs om Mubarak-orden

SFs formand vil hverken sige buh eller bæh om partifælles forslag om at tage elefantorden fra Mubarak.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et åbent spørgsmål, om landets måske kommende udenrigsminister, partiformand Villy Søvndal (SF), bakker op om sin egen ordførers forslag om at tage elefantordenen fra den egyptiske præsident, Hosni Mubarak.

Tidligere på ugen foreslog menneskerets- og udviklingsordfører Kamal Qureshi (SF) at tage den fornemste danske orden fra Mubarak, som han fik i 1986.

Men Villy Søvndal ønsker ikke at forholde sig til forslaget.

- Det har jeg ikke forholdt mig til. Det vil jeg ikke rodes ind i, siger Villy Søvndal.

Men det er noget, din partifælle har foreslået?

- Ja, ja, men jeg har ikke været inde og kigge efter, hvem der får ordener, så det vil jeg ikke forholde mig til, siger Villy Søvndal.

Ceaucescu fik sin tilbagekaldt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde ingen problemer med at forholde sig til spørgsmålet, da han i går blev spurgt på sit ugentlige pressemøde. Han gik imod ideen ved at sige, at han hellere vil bruge sin energi på at argumentere for at lægge pres på Egypten henimod demokratiske reformer.

Der er fortilfælde for, at kongehuset har tilbagekaldt officielle hæderssymboler. Nemlig da det efter det rumænske styres sammenbrud blev besluttet at tage elefantordenen fra den tidligere diktator Nicolae Ceaucescu, som han modtog i 1980. 

Kamal Qureshi har ikke ønsket at kommentere 'ikke-meldingen' fra sin egen formand.

Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) undrer sig over, at Villy Søvndal ikke vil forholde sig til spørgsmålet.

- Det er pinligt, at partiets formand ikke følger op på menneskerettighedsordførerens forslag. Men det viser lidt om, hvor populistisk og lidt latterligt et forslag, det var, siger Aastrup Jensen.