Søvndal: Syrisk giftangreb er voldsom optrapning

Udenrigsminister Villy Søvndal åbner ligesom statsministeren op for, at Danmark kan deltage i en militær indsats i Syrien uden et FN-mandat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har under hele Syrien-konflikten understreget, at Danmark kun vil være med i en militær indsats, hvis der er enighed i FN om det. Men det har det formodede giftangreb mod den syriske civilbefolkning ændret på.

»Vores allernærmeste allierede har tilsyneladende stærke indicier på, at det er Assad, der står bag det kemiske angreb i Syrien 21. august. Det er en voldsom optrapning, som lægger et tungt pres på FNs Sikkerhedsråd, og vi håber fortsat, at FN kan leve op til ansvaret. Det følger vi nøje,« lyder det fra Villy Søvndal i en skriftlig besked til Berlingske Nyhedsbureau.

»Men hvis Sikkerhedsrådet ikke er i stand til det, så rykker alternative scenarier hurtigt nærmere. Det må vi også i Danmark forholde os til,« siger Søvndal.

Udenrigsministeren betegner meldingerne om det formodede nervegasangreb ved Damaskus med flere hundrede dræbte til følge som »gruopvækkende«.

»Den brug af kemiske våben, som tilsyneladende har fundet sted, er dybt alvorlig og udgør en dramatisk eskalering, som jeg gentagne gange har gjort opmærksom på. Det er en skærpende omstændighed, at Syrien i dag (tirsdag, red.) har stoppet FN-inspektørernes arbejde med at kortlægge det afskyelige giftgangreb,« siger Villy Søvndal.

Efterretningstjenesterne i USA og Storbritannien har ifølge eget udsagn stærke indicier på, at præsident Bashar al-Assad stod bag giftgasangrebet, og USAs udenrigsminister, John Kerry, åbnede søndag for at bruge militær magt mod Assad og det syriske styre.

Men Villy Søvndal afviser, at Danmark er blevet bedt om at gå med i en militær indsats.

»Danmark er ikke blevet kontaktet vedrørende en eventuel militær aktion, og vi har derfor ikke noget konkret grundlag at forholde os til. Vi tager stilling til, når og hvis det bliver aktuelt,« siger udenrigsministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde tidligere tirsdag, at »vi er nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre«, hvis FNs Sikkerhedsråd ikke reagerer.