Søvndal: Lene E skulle gå ud af regeringen

SF-formand Villy Søvndal er enig med Lene Espersen i budskabet om respekt for fællesskabet. Men han mener, at budskabet er i modstrid med regeringens politik.

Lene Espersen får opbakning fra DF og kritik fra SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

I en række sommerinterview har den konservative partiformand, Lene Espersen, talt dunder til danskerne og opfordret til mere respekt for autoriteterne og for samfundet som fællesskab.

SF's partiformand, Villy Søvndal, erklærer sig på den baggrund helt enig med vicestatsministeren - men siger samtidig, at hun efter hans opfattelse taler direkte imod regeringens egen politik. Han mener derfor, at hun - hvis hun mener sine ord alvorligt - må forlade regeringen.

- Hvis hendes ord skal give mening, så skal hun melde sig ud af regeringen og Det Konservative Folkeparti og sige, at hun fortryder de sidste syv et halvt års politik, siger han og uddyber:

- Det er en mærkelig modsætning at føre en politik, der notorisk fremmer det at klare sig selv og være sig selv nok og svækker de fælles ting, og så gå ud og opfordre borgerne til - i modsætning til regeringens politik - at være optagede af fællesskaber og det fælles ansvar. Man har ført en politik, der opfordrer til egoisme og svækkede fællesskaber. Helt systematisk. Det har man på skatteområdet, på kommuneaftalerne, om sundhedsforsikringer osv., siger han.

Lene Espersen har i sommerinterviews med Ritzau og senest med Berlingske Tidende søndag opfordret danskerne til at påtage sig mere ansvar og tænke mere på fællesskabet og mindre på sig selv.

- Danmark har været kendetegnet ved at være et samfund, hvor vi har haft overskud til at være noget for andre. Det skal vi være igen, sagde hun til Ritzau i starten af juli.

- Jeg oplever et værdiskred, hvor vi glemmer at være noget for hinanden, hvor det hele handler om os selv. Det er som om, man kun tænker på, hvad man selv kan få ud af det, i stedet for at tænke på, hvordan man kan være en aktiv borger i et fællesskab, siger Lene Espersen til Berlingske søndag.

/ritzau/